ua en ru

Парламент Молдови схвалив скасування змішаної виборчої системи

Парламент Молдови схвалив скасування змішаної виборчої системи Фото: парламент Молдови (agepi.gov.md)

Також депутати змінили виборчий поріг

Парламент Республіки Молдова проголосував за скасування змішаної виборчої системи і повернення до пропорційної виборчої системи за партійними списками. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на NOI.

Як повідомляється, в ході дебатів між двома читаннями депутати змінили виборчий поріг, знизивши його з 6% до 5% для партій і з 9% до 7% для виборчих блоків.

Крім того, якщо депутат поточного скликання, якого обрали по одномандатному округу, піде у відставку, будуть організовані дострокові вибори. Однак, не буде застосовуватися ряд положень, які стосуються агітації в день виборів і день тиші.

Також повідомляється, що ініціатива додатково вимагає зміни кількох законів.

Проект винесений на остаточне голосування під час позачергової сесії, після відповідної редакції, необхідної у зв'язку з внесенням до нього поправок.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що президент України Володимир Зеленський анонсував поїздки в Молдову за ID-картками.

Крім того, прем'єр Молдови звинуватила Україну в підтримці сепаратистів Придністров'ї. За її словами, вона зацікавлена у співпраці з Україною, але ще не вела переговори з новим президентом Володимиром Зеленським або прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, також вона заявила, що попередня влада співпрацювала з адміністрацією олігарха і колишнього лідера Демократичної партії Молдови Володимира Плахотнюка.