ua en ru

Парламент Молдови розгляне питання про відставку Лупу з поста спікера

Парламент Молдови розгляне сьогодні питання про відставку Маріана Лупу з поста спікера. У парламенті вже створена спеціальна комісія для організації та проведення процедури відкликання Лупу з посади голови парламенту, до якої увійшли сім депутатів, повідомили у парламенті.

На дострокову відставку Лупу з займаної посади спікера наполягає фракція опозиційної Партії комуністів, найчисленніша у парламенті. Комуністи Молдови заявили, що Лупу компрометує діяльність парламенту, допускає порушення закону і т.д. Їх ініціативу підтримала друга за чисельністю у парламенті фракція Ліберально-демократичної партії Молдови, запропонувавши Лупу піти у відставку добровільно, нагадавши про його обіцянку подати у відставку після відходу Володимира Філата з посади прем'єр-міністра країни, щоб повернутися до так званого "нульового варіанту" при обговоренні питань формування нової коаліції та уряду.

Постанова про відкликання голови парламенту Молдавії приймається двома третинами (67 з 101) голосів обраних депутатів при таємному голосуванні. Відставка Лупу в нинішній конфігурації молдавського парламенту стане можлива, якщо за неї разом з 34 депутатами від опозиційної ПКРМ проголосують також представники Ліберально-демократичної партії Молдови, яка має 31 депутатський мандат, а також кілька незалежних депутатів або представників фракції Ліберальної партії, яка налічує 12 депутатів , але розкололася на дві групи у складі 5 і 7 осіб відповідно. У Демократичній партії налічується 15 депутатів. Ще 9 парламентаріїв вийшли раніше зі складу фракцій своїх партій і працюють в якості незалежних депутатів.