ua en ru

Парламент Молдови 22 січня розгляне питання про відставку спікера і його першого заступника

Парламент Молдови на своєму надзвичайному засіданні 22 січня 2013 розгляне питання про відставку голови вищого законодавчого органу Маріана Лупу і першого заступника голови парламенту Влада Плахотнюка. Як повідомили РБК в молдавському парламенті, рішення про скликання надзвичайного засідання парламенту Молдавії для розгляду названих питань взяв голова Лупу за клопотанням фракції Партії комуністів Молдови. Комуністи Молдови зажадали скликання надзвичайного засідання парламенту для розгляду на ньому питань відставки Лупу і Плахотнюка.

Голова Партії комуністів Республіки Молдова (ПКРМ), екс-президент республіки Володимир Воронін заявив, що за приховування злочину, вчиненого 23 грудня 2012 р. в заповіднику "Педуре Домняске", де під час полювання на дикого кабана за участю високопоставлених чиновників, включаючи генпрокурора Валерія Зубко, з необережності був смертельно поранений 34-річний бізнесмен Сорін Пачу, повинен бути відправлений у відставку не лише генеральний прокурор Молдови Зубко але і його партійні боси Лупу і Плахотнюк, які займають керівні посади в парламенті, а також очолюють Демократичну партію. Посада генерального прокурора Демпартія контролює згідно з алгоритмом розподілу посад між правлячими партіями "Альянсу за європейську інтеграцію". Воронін заявив, що Лупу і Плахотнюк також несуть відповідальність, оскільки в якості лідерів формування, контролюючого Генпрокуратуру, допустили створення подібної ситуації, були причетні до приховування злочину і дезінформації громадськості, затягували час і стали ініціаторами нового антиконституційного злочину.

Лідер молдавських комуністів заявив, що саме лідери Демократичної партії Лупу і Плахотнюк, які керують парламентом, судовою системою та країною, стали суфлерами та адвокатами Зубко. Воронін підкреслив, що якщо не буде відправлений у відставку Плахотнюк, якого він назвав політичним покровителем і господарем Зубко, голови парламенту Молдавії Лупу і ряду партій, то створення слідчої парламентської комісії з розслідування дій держорганів після вбивства на полюванні бізнесмена Пачу не дасть ніякого результату.

Слід зазначити, що для відставки спікера парламенту Молдавії недостатньо простої більшості голосів, необхідно набрати дві третіх голосів або мінімум 62 з 101. Таким чином, відставка Лупу в нинішній конфігурації молдавського парламенту стане можлива якщо за неї разом із 34 депутатами від опозиційної ПКРМ проголосують і представники входить до правлячого альянсу Ліберально-демократичної партії Молдови, яка має 31 депутатський мандат і також наполягала на відставці Зубко з посади генпрокурора. Фракція Ліберальної партії в 101-місцевому парламенті Молдови налічує 12 депутатів, Демократичної партії - 15 депутатів. Ще 9 парламентаріїв вийшли раніше зі складу фракцій своїх партій і працюють в якості незалежних депутатів.

Читайте також: Прем'єр-міністр Молдови не прийняв відставку міністра закордонних справ