ua en ru

Парламент Косова ратифікував угоду про нормалізацію відносин із Сербією

Парламент Косова ратифікував сьогодні, 28 червня 2013 р., угоду про нормалізацію відносин із Сербією, укладену у квітні за посередництва Європейського союзу. Як повідомляють кореспонденти радіо "Свобода", "за" були 84 депутати, "проти" - 3 з загалом 120.

Як заявив у парламенті прем'єр-міністр Хашим Тачі, нормалізувати відносини з Сербією буде складно, але він продовжуватиме переговори про це.

Голосування намагалися зірвати депутати від однієї з радикальних націоналістичних партій "Самовизначення", які влаштували сутичку зі спікером. Їх мусила витиснути охорона.

Раніше сьогодні кількасот прихильників партії "Самовизначення" влаштували під парламентом сутички з поліцією, намагаючись не допустити депутатів до приміщення. Поліція відштовхувала демонстрантів і розганяла їх перцевим аерозолем, демонстранти закидали поліцію бляшанками з фарбою. Кількадесят учасників протесту затримали.

Досягнення і виконання домовленості між Сербією і Косовом про нормалізацію відносин було вимогою Європейського союзу для того, щоб почати переговори з Белградом про вступ до ЄС, а з Приштиною про угоду про асоціацію. Учора міністри закордонних справ країн Євросоюзу рекомендували почати ці переговори; ухвалу про це мають розглянути і, як очікують, остаточно затвердити керівники країн ЄС на саміті завтра.