ua en ru

Парламент Каталонії ухвалив резолюцію про відокремлення від Іспанії

Парламент Каталонії ухвалив резолюцію про відокремлення від Іспанії Фото: парламент Каталонії

Влада Іспанії назвали ухвалення резолюції "актом провокації", який суперечить Конституції

Регіональний парламент Каталонії проголосував за ухвалення резолюції щодо відокремлення від Іспанії. За ухвалення документа проголосували 73 депутата, 62 проголосували проти, передає Associated Press.

Документ був винесений на розгляд альянсом партій "Разом "за" і "Кандидати за народну єдність", які отримали парламентську більшість на регіональних виборах у вересні.

У Мадриді вже відреагували на голосування регіонального парламенту, назвавши прийняття резолюції "актом провокації", який суперечить Конституції Іспанії. Прем'єр-міністр країни Маріано Рахой вже пообіцяв, що звернеться до Конституційного суду з вимогою визнати результати голосування незаконними.

Зазначимо, прийняття резолюції є першою сходинкою до реалізації так званої дорожньої карти виходу регіону зі складу Іспанії, яку пообіцяв заблокувати Мадрид.

Нагадаємо, раніше пленум Конституційного суду Каталонії дозволив парламенту регіону розглянути резолюцію про незалежність від Іспанії, рішення було прийнято 11 суддями одноголосно.

У вересні прихильники незалежності Каталонії здобули перемогу на виборах до місцевого парламенту.

Прихильники відділення Каталонії намагалися провести референдум про незалежність ще в листопаді 2014 р., однак Конституційний суд Іспанії визнав його незаконним, і замість цього було проведено опитування. У ньому взяли участь близько 2 млн 250 тис. осіб, з них понад 2 млн з яких висловилися за незалежність регіону. При цьому явка склала 37%.