ua en ru

Парламент Німеччини ухвалив резолюцію про геноцид вірмен в Туреччині

Парламент Німеччини ухвалив резолюцію про геноцид вірмен в Туреччині Фото: Німеччина кваліфікувала масове знищення вірмен в 1915-1916 роках як геноцид

Німецький чиновник вважає, що за події 1915-1916 років Німеччина також несе відповідальність

Німецький бундестаг прийняв резолюцію, згідно з якою масове знищення вірмен в Османській імперії 1915-1916 роках кваліфікується як геноцид. Про це заявив голова бундестагу Норберт Ламмерт, передає DW.

Депутати Бундестагу практично одноголосно (проти був лише один депутат) проголосували за резолюцію, представлену парламентськими фракціями блоку Християнсько-демократичного союзу/Християнсько-соціального союзу, Соціал-демократичною партією і "зеленими".


Відзначимо, що на засіданні парламенту були відсутні канцлер Німеччини Ангела Меркель, міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер і віце-канцлер Зігмар Габріель.

Парламентарі прийняли резолюцію, незважаючи на сильний політичний тиск з боку Туреччини, яка відмовилася визнавати масове знищення вірмен геноцидом.

У документі також підкреслюється, що Туреччина "до сьогоднішнього дня відмовляється визнати, що депортація, переслідування і вбивства вірмен носили планомірний характер".

Співголова партії "Союз 90/Зелені" Джем Оздемір вважає, що частка відповідальності за події 1915-1916 років припадає і на Німеччину, яка в той час була у дружніх стосунках з Османською імперією. Уряд Німеччини 100 років тому не втрутився в події для запобігання геноциду.

В резолюції міститься заклик до уряду Німеччини "і далі сприяти широкому громадському обговоренню вигнання і практично повного винищення вірмен в 1915-16 роках і ролі Німецької імперії у цих подіях".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Німеччина підтвердила обіцянку ввести безвізовий режим з Україною.