ua en ru

Парламент Чехії схвалив законопроект про скорочення зарплат чиновників на 5%

Верхня палата парламенту Чехії схвалила законопроект, що передбачає скорочення платні чиновників на 5% до 2014 р. в рамках програми уряду країни щодо скорочення державних витрат. Зокрема, чеські парламентарі проголосували за даний законопроект у пропорції 46 голосів "за" до 3 голосів "проти". Раніше ініціативу "затягти тугіше пояси" схвалила нижня палата парламенту Чехії, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Для того, щоб законопроект став законом, на документі необхідний підпис президента Чеської Республіки Вацлава Клауса. Імовірність того, що В.Клаус поставить свою візу на документі, висока: раніше чеський президент неодноразово висловлювався на підтримку цієї ініціативи.

Зокрема, під дію даного законопроекту потрапляють наступні вищі державні особи: сам президент, прем'єр-міністр, міністри і депутати в обох палатах парламенту Чехії. У той же час судді і державні прокурори можуть за свою зарплату не турбуватися - їх дані заходи не торкнуться, повідомили офіційні особи країни.

Напередодні чеський парламент схвалив проект держбюджету на 2011 р., який передбачає значну економію за рахунок урізання зарплат бюджетників, соціальних виплат тощо Чехія намагається скоротити дефіцит держбюджету до 3% ВВП - рівня, встановленого Євросоюзом. Згідно з прогнозами, дефіцит бюджету Чехії складе в 2010 р. 5,3% ВВП і знизиться до 4,6% ВВП вже в 2011 р.