ua en ru

Парламент Білорусії посилює закон про масові акції

Палата представників Національних зборів Білорусії прийняла в двох читаннях законопроект про внесення змін у закон "Про масові заходи ". Про це повідомляє радіо "Свобода".
Остаточний текст документа поки не опубліковано, проте, за попередніми даними, парламентарії погодилися з необхідністю внести в закон доповнення про "масову бездіяльність групи осіб". Засідання пройшло в обстановці секретності за закритими дверима, а в найближчі дні поправки повинна розглянути Рада Республіки.
Як стало відомо, представляли законопроект заступник міністра внутрішніх справ Євген Полудень і заступник голови парламентської комісії з питань прав людини, національних відносин і ЗМІ Анатолій Глаз. За словами депутата, законопроект вводить нові правила проведення масових заходів, посилює заходи відповідальності учасників, наділяє великими правами співробітників силових відомств.
Ще влітку цього року внесення поправок у закон "Про масові заходи" ініціювало міністерство внутрішніх справ Білорусії. Приводом стали щотижневі акції мовчазної солідарності громадян, протестуючих проти політики влади. З подачі силовиків було запропоновано прирівнювати до несанкціонованих масових заходів "бездіяльність, організовану, у тому числі, через інтернет".
Законопроект викликав широкий суспільний резонанс, як у Білорусії, так і за її межами. Лідери демократичної опозиції розцінили поправки як спробу підвести юридичну базу під міліцейське свавілля, - тільки в червні-липні близько півтора тисяч учасників мовчазних акцій були заарештовані, побиті і засуджені до адміністративних арештів і штрафів.
Білоруська влада має намір прирівняти до пікетування "спільну масову присутність громадян в певному громадському місці і у встановлений час для здійснення заздалегідь певної дії або бездіяльності, організоване в тому числі через Інтернет або іншій інформаційні мережі для протесту або публічного висловлення суспільно-політичних настроїв".