ua en ru

Паризька угоду по клімату набула чинності

Паризька угоду по клімату набула чинності Фото: Остап Семерак ("УНІАН")

Угода повинна стримати підвищення температури повітря до кінця сторіччя

Паризька угода по клімату, що регулює заходи по зниженню вуглекислого газу в атмосфері, набула чинності 4 листопада. Україна, яка підписала документ, поступово відмовлятиметься від вуглецевого сценарію розвитку, написав на сторінці у Facebook міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Глобальну угоду про запобігання змін клімату прийняли в грудні 2015 року в Парижі. Угоду підписали 195 держави, 97 ратифікували.

Підписанти домовилися скорочувати викиди в атмосферу парникових газів, щоб стримувати підвищення температури повітря на планеті до кінця цього століття не більше ніж на 2 градуси Цельсія, в кращому випадку - на 1,5 градуси. Країни самостійно визначають свою політику щодо зниження або обмеження викидів вуглекислого газу.

"Поки рано виносити на публічне обговорення всі деталі нової екологічної доктрини, оскільки саме сьогодні, 4 листопада (момент набрання чинності цього акту), починається активна робота по виробленню чітких механізмів її втілення на практиці. Уже 7 листопада українська делегація відбуде зі своїми напрацюваннями та пропозиціями у Марракеш, де буде відбуватися перша нарада сторін Паризького угоди", - зазначив український міністр.

За словами Семерака, договір потенційно накладає на Україну нові зобов'язання по скороченню викидів парникових газів.

"Зменшення викидів парникових газів буде означати перехід нашої країни до циклічного характеру економіки та сталого розвитку. Україна, як країна-лідер серед підписантів Паризької угоди, повинна поступово відмовлятися від вуглецевого сценарію розвитку. А це передбачає скорочення споживання традиційних енергетичних ресурсів, використання відновлюваних джерел енергії, запровадження енергозберігаючих технологій", - написав міністр.

Нагадаємо, 1 липня президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про ратифікацію Паризького угоди", прийнятий Верховною Радою.