ua en ru

Пара Римський посилить нагляд за фінансовими операціями Банку Ватикану

Папа Римський Франциск видав указ про посилення нагляду за фінансовими операціями Банку Ватикану.

Папа Римський Франциск видав указ про посилення нагляду за фінансовими операціями Банку Ватикану, повідомляє BBC.

В указі йдеться, що цей захід спрямований на посилення боротьби з корупцією та відмиванням грошей, а також на запобігання фінансування тероризму.

У червні глава Римсько-католицької церкви заснував комісію з перевірки діяльності Банку Ватикану, який офіційно називається Інститутом релігійних досліджень.

На адресу цієї організації, яка є одним з найбільш непублічних банків світу, висловлювалися звинувачення в корупції і неефективній роботі.

Минулого місяця Ватикан заморозив рахунки одного високопоставленого священнослужителя, якого запідозрили у причетності до відмивання грошей.

Так, наприкінці червня фінансова гвардія Італії, що веде розслідування відносно Банку Ватикану, заарештувала перших підозрюваних в причетності до шахрайських і корупційним операціях. За грати потрапив, зокрема, єпископ Салерно Нунцій Скарано.

Заарештовано були також брокер Джованні каренції і співробітник італійських спецслужб Маріо Зито. Усіх трьох звинувачують у причетності до незаконного ввезення в країну 20 млн євро на борту прибув з Швейцарії літака, обслуговуючого уряд Італії.

Влада Італії звинувачує фінансові структури Ватикану в потуранні відмиванню грошей і недотриманні протидіють цьому загальноєвропейських норм. З 1 січня 2013 р. на території Ватикану були деактивовані термінали італійського представництва Deutsche Bank, який здійснював операції з розрахунку банківськими картами в Ватикані. Банк Італії призупинив у тому числі і платежі, які проходили в рахунок оплати квитків у всесвітньо відомі музеї Ватикану. Пізніше експерти оцінили втрати, які поніс через бойкот бюджет Святого Престолу, в 1 млн євро на місяць.

Раніше Папа Римський Франциск прийняв рішення про створення особливої ​​комісії, яка повинна буде проаналізувати діяльність Банку Ватикану і представити понтифіку доповідь про його правовий та фінансовий стан.

Банк Ватикану, офіційно відомий під назвою Інституту релігійної діяльності, була створена у роки Другої світової війни для управління рахунками релігійних орденів, кардиналів, єпископів і священиків. Банк вважається одним з найбільш непрозорих фінансових інститутів у світі. Напередодні в Банку Ватикану заявляли про намір позбутися іміджу "офшору".