ua en ru

Папандреу впевнений, що народ Греції зробить вибір на користь того, щоб прийняти допомогу ЄС і залишитися в єврозоні

Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу впевнений, що його народ зробить вибір на користь того, щоб прийняти допомогу ЄС і залишитися в єврозоні, повідомляє слова політика "Сіньхуа".
"Нам потрібен консенсус і широка громадська підтримка програми, що готується. Ми - частина єврозони, що дає нам права, але і накладає зобов'язання. І я впевнений, що народ Греції буде вірний своїм зобов'язанням і прийме вірне рішення, оскільки в першу чергу воно відповідає нашим інтересам", - заявив Папандреу, відповідаючи на запитання журналістів після консультацій з лідерами інших країн ЄС.
Нагадаємо, 31 жовтня ц.р. прем'єр-міністр Греції оголосив про намір провести в країні референдум з питання прийняття допомоги від ЄС. Як повідомлялося, він може відбутися 4 або 5 грудня ц.р. Крім того, Папандреу виніс на розгляд парламенту питання про вотум довіри кабінету і його політичного курсу, дане голосування має відбутися вже 4 листопада ц.р.
Греція відчуває серйозний дефіцит бюджетних коштів, який посилюється значним державним боргом. 27 жовтня по підсумками саміту глав країн ЄС вдалося досягти домовленості про списання приватними інвесторами половини боргу. Незважаючи на таку значну поступку, грецький прем'єр вийшов з ініціативою про референдум. Подібна ідея викликала негативну реакцію Франції та Німеччини, глави яких натякнули на те, що можуть поставити питання про виключення Греції з єврозони. Крім того, до оприлюднення підсумків референдуму ЄС заморожує фінансову допомогу Греції.