ua en ru

Папа Римський зустрівся з представниками УГКЦ

Папа Римський зустрівся з представниками УГКЦ Фото: керівництво УГКЦ зустрілося з Франциском

Зустріч покликана засвідчити єдність УГКЦ із наступником святого Петра

Папа Римський Франциск зустрівся з членами синоду Української греко-католицької церкви на чолі з предстоятелем блаженнійшим Святославом (Шевчуком). Про це повідомляє прес-служба церкви.

Як пояснив голова УГКЦ, синод у Римі і зустріч із Папою були заплановані "у контексті спогадування сумної річниці 70-річчя Львівського псевдособору 1946 року, щоб засвідчити єдність УГКЦ із наступником святого Петра".

У лютому в УГКЦ заявляли про розчарування заявою Папи Франциска і патріарха Російської православної церкви Кирила, яку вони оприлюднили після своєї першої зустрічі на Кубі.

"Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорив, що почувається зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської Столиці агресії Росії проти України. Я, безперечно, розумію ці почуття", - заявляв тоді глава УГКЦ.

Статус УГКЦ, яка підпорядковується Ватикану, але дотримується переважно східного обряду, залишається гострою темою у відносинах Римо-католицької церкви і РПЦ.

Львівський псевдособор у 1946 році ухвалив рішення про розрив УГКЦ із Ватиканом та об'єднання з РПЦ. Ватикан і УГКЦ не визнали цей собор.

Нагадаємо, раніше Папа Римський назвав наплив мігрантів у Європу "арабським вторгненням".