ua en ru

Папа Римський привітав Україну з 1025-літтям Хрещення Київської Русі

Папа Римський Франциск привітав Україну з 1025-літтям Хрещення Київської Русі. Він надіслав вітальний лист главі Української греко-католицької церкви Святославові Шевчуку.

Папа Римський Франциск (на фото) привітав Україну з 1025-літтям Хрещення Київської Русі. Він надіслав вітальний лист главі Української греко-католицької церкви Святославові Шевчуку, повідомляє прес-служба УГКЦ.

Папа зазначив, що навернення Київської Русі до християнства відбулося "в контексті неподіленої Церкви, в якій продовжували розвиватися різні церковні традиції, але в сопричасті між собою".

Цей факт, на його переконання, складає момент відліку для екуменічного діалогу між християнськими співтовариствами, які сьогодні спираються на духовний спадок святого Володимира.

"Святкування 1025-ліття Хрещення Київської Русі доводить, що шлях до повної єдності між всіма учнями Христа - це не розкіш, а глибока потреба, необхідна для послідовного і дієвого проголошення послання Христа, а також для справжнього свідоцтва тієї єдності, про яку просив Христос у Отця, наближаючись до найвищого акту своєї жертовної любові", - говорить Франциск.
Єпископ Риму написав про переконання, що пам'ять про подію хрещення України-Русі стане для УГКЦ новим поштовхом в евангелізації і пастирській діяльності.

Наприкінці Пап Римський висловив надію, що святкування 1025-ліття Хрещення Київської Русі стане часом благодать для всієї української нації і всіх народів: "Хай це святкування стане закликом до справжнього відчуття особистої відповідальності з боку державних установ і кожного зокрема, за прикладом святого Володимира, працювати заради загального матеріального і духовного блага нації; закликом до екуменічної відповідальності, щоб просити у Бога про дар єдності між всіма християнами і самим бути будівельниками цієї єдності; закликом активізувати справу евангелізації і пастирської діяльності в її різних аспектах. Надсилаю Блаженнійшому Святославові, єпископату УГКЦ і всьому святому Божому народу в Україні моє благословення".

Нагадаємо, сьогодні глава УГКЦ Блаженнійший Святослав Шевчук освятив Патріарший собор Воскресіння Христова в Києві. У літургії з нагоди освячення собору взяли участь близько 50 біля єпископів, 670 священиків і, за різними даними, від 15 до 20 тис. греко-католиків з багатьох країн світу.