ua en ru

ПАТ "Сумигаз" встановило 205 будинкових лічильників газу

ПАТ "Сумигаз" встановило 205 будинкових лічильників газу ПАТ "Сумигаз" встановило 205 будинкових лічильників газу

ПАТ "Сумигаз" встановило 205 будинкових лічильників газу. Про це йдеться у повідомленні прес-служби компанії.

Зазначається, що у Сумській області 20% споживачів природного газу розраховуються за нього за нормами. Для того, щоб забезпечити їх квартирними приладами обліку, потрібно понад 160 млн гривень. При цьому Нацкомісія, яка регулює сферу енергетики та компослуг у Плані розвитку ПАТ "Сумигаз" на встановлення лічильників затвердила лише 39,5 млн гривень, заявили у компанії.

"У вартості 1 кубічного метра газу закладено лише 3,5 копійок на забезпечення приладами обліку побутових споживачів. Газові компанії не можуть витратити суми більше передбачених у тарифі. Тому встановлення саме загальнобудинкових лічильників дозволить забезпечити на Сумщині приладовий облік газу в термін та в рамках тарифу", - йдеться у повідомленні.

10% клієнтів компанії у багатоквартирних будинках, в яких передбачено встановлення загальнобудинкового лічильника газу, відмовилися від безкоштовного встановлення зазначених приладів обліку. Для таких споживачів відповідно до Кодексу газорозподільних систем держава передбачила застосування граничних об’ємів споживання газу.

"Це означає, що у тих, хто відмовився від обліку енергоресурсу, місячний платіж за блакитне паливо зросте приблизно вдвічі. А саме, при використанні лише газової плити в місяць на людину буде нараховуватися сума за 9,8 м куб. замість 4,4 м куб., при використанні газової плити та відсутності централізованого гарячого водопостачання - 18,3 м куб. замість 7,1 м куб.", - йдеться у прес-релізі.

На Сумщині вже 27 багатоквартирних будинків переведені на облік за граничними обсягами споживання газу.