ua en ru

Панетта: США вимагають юридичної недоторканності для своїх військовослужбовців в Іраку

Міністр оборони США Леон Панетта заявив, що Сполучені Штати вимагають юридичної недоторканності для своїх військовослужбовців в Іраку, передає BBC.

Раніше іракський уряд звернувся до США з проханням залишити частину військових радників в країні після виведення звідти американських військ.

При цьому іракська сторона підкреслила, що американські військові будуть підпадати під іракське законодавство.

Відзначимо, раніше голова Об'єднаного комітету начальників штабів Майк Маллен заявив, що будь-яке продовження термінів перебування американського військового контингенту в Іраку повинне передбачати гарантії юридичної імунітету для військовослужбовців США. Маллен визнав, що у зв'язку з досягненням угоди про долю американського контингенту виникає ряд складних політичних проблем, але знов підкреслив, що іракські лідери повинні прийняти рішення "якнайскоріше". Він сказав, що після певного моменту буде занадто пізно скасовувати запланований виведення військ і всім американським солдатам доведеться покинути країну.

Відсутність рішення про майбутнє американського військового контингенту, який, згідно з чинним планами, повинен покинути Ірак не пізніше грудня, все більше турбує керівництво США. Офіційні особи США і Іраку висловлювали сумніви в здатності Багдада підтримувати безпеку в країні після виведення американських військ.