ua en ru

Палестинці заморозили всі офіційні контакти з США

Палестинці заморозили всі офіційні контакти з США Фото: прапор Палестини (upload.wikimedia.org)

Таке рішення прийняли після погроз Трампа закрити представництво Організації визволення Палестини в американській столиці

Палестинці заморозили всі офіційні контакти з урядом США, після того як адміністрація Дональда Трампа пригрозила закрити представництво Організації визволення Палестини (ОВП) в американській столиці. Про це повідомляє World Israel News.

Рішення США послідувало за клопотанням Палестини до Міжнародного Кримінального суду (МКС) з вимогою притягнути до відповідальності ізраїльтян за ймовірні злочини проти палестинців. Вашингтон стверджує, що це порушило правовий мандат і призвело до закриття місії.

Державний секретар Рекс Тіллерсон зазначив, що палестинці перейшли цю межу у вересні, коли глава Палестинської адміністрації Махмуд Аббас закликав суд розслідувати дії ізраїльтян, за словами посадовців Держдепартаменту. Вони не були уповноважені публічно обговорювати ситуацію і говорили на умовах анонімності.

Відповідно до закону, у Трамп тепер є 90 днів, щоб розглянути питання про те, чи знаходяться палестинці у "прямих і конструктивних переговорах з Ізраїлем". Якщо Трамп підтвердить це, то місію можуть відновити.

Міністр закордонних справ Палестини Ріяд аль-Малкі заявив у вівторок, що "закриваючи офіс, вони (США) заморожують усі зустрічі, і ми робимо це офіційно".

Представник ОВП підтвердив, що отримав інструкції від Аббаса "щодо закриття всіх ліній зв'язку з американцями".

Нагадаємо, у липні Палестина заявляла про заморожування офіційних контактів з Ізраїлем на всіх рівнях. Приводом для заяви стали прийняті ізраїльською стороною заходи безпеки у районі Храмової гори і мечеті Аль-Акса у Єрусалимі.

Аббас заявляв, що установка ізраїльтянами металодетекторів на підходах до Храмовій горі здійснена за "надуманим приводом"