ua en ru

Палестинські власті звернуться до РБ ООН із проханням прийняти резолюцію проти спорудження поселень

Палестинські власті заявили про те, що на початку наступного тижня вони мають намір звернутися до Ради Безпеки ООН з проханням схвалити резолюцію, яка засуджує будівництво Ізраїлем поселень на Західному березі і вимагає повного припинення будівництва, передає радіостанція "Голос Америки".

У проекті цієї резолюції, отриманому агентством Associated Press у середу, поселення названі "незаконними" і "є серйозною перешкодою на шляху до досягнення справедливого стійкого миру в інтересах усіх сторін".

Цей документ, датований 21 грудня, містить також вимогу про те, щоб Ізраїль "негайно і повністю припинив всю діяльність, пов'язану з будівництвом поселень на окупованій палестинській території, в тому числі в Східному Єрусалимі". Разом з тим, він не містить вимог щодо санкцій проти Ізраїлю і закликає обидві сторони продовжувати переговори з метою укладення мирної угоди.

Представник ізраїльського МЗС піддав критиці проект резолюції, заявивши, що "вибираючи дії в односторонньому порядку замість прямих переговорів, палестинці тим самим заявляють, що вони повністю відмовляються від мети досягнення миру".

Представник держдепартаменту США Марк Тоунер сказав, що США згодні з тим, що будівництво поселень "завдає шкоди", проте Вашингтон заперечує проти подання "питань, що стосуються остаточного статусу" на розгляд РБ. Він відмовився уточнити, чи мають намір США накласти вето на резолюцію, якщо вона все-таки буде поставлена на голосування.