ua en ru

Пакистан розблокував YouTube після видалення антиісламських матеріалів

Пакистан розблокував YouTube після видалення антиісламських матеріалів Фото: відеохостинг від Google (AFP)

Американський онлайн-сервіс заради зняття заборони погодився на вимоги місцевих властей

Влада Пакистану знімає трирічну заборону з американського інтернет-ресурсу YouTube після того, як дочірній Google (США) відеохостинг запустив місцеву версію, котра дозволяє уряду країни видаляти матеріали, що видаються образливими. Про це в понеділок, 18 січня, повідомило Reuters.

Як зазначається, Пакистан заблокував доступ до ресурсу корпорації Google у вересні 2012 року після того, як на відеосервісі з'явився названий антиісламським фільм "Невинність мусульман", що викликало масові протести в найбільших містах 190-мільйоної переважно мусульманської країни.

Як заявило Міністерство інформаційних технологій і телекомунікацій Пакистану, нова версія YouTube дозволяє телекомунікаційного відомству країни запитувати доступ для блокування образливого контенту.

Богохульство - дуже тонка тема для Пакистану, де розлючені угруповання вбили безліч людей, звинувачених в образі ісламу. Богохульство може каратися стратою, хоча подібні смертні вироки ще не приводилися до виконання.

За останні кілька років у міру поширення інтернет-доступу Пакистан заблокував тисячі веб-сторінок, які вважає небажаними, проте активісти (також хактівісти) стверджують, що уряд іноді блокує сайти для стримування ліберальних або критично налаштованих голосів.

Пакистан розблокував YouTube після видалення антиісламських матеріалів

Фото: блокування YouTube у Пакистані (Reuters)

Нагадаємо, торік YouTube блокували у квітні у Туреччині за публікацію фотографій і відео, зроблених під час захоплення стамбульського прокурора Мехмета Селім Кіраза 31 березня радикалами Революційної народно-визвольної партії, на яких злочинець приставив пістолет до голови прокурора. Як повідомлялося, заручник, отримавши п'ять вогнепальних поранень, помер у госпіталі.

У січні 2015 року в Росії доступ до відеохостингу YouTube обмежив суд.