ua en ru

Пакистан, Гватемала і Марокко обрані новими тимчасовими членами Ради безпеки ООН

Пакистан, Гватемала і Марокко були обрані новими членами Ради безпеки Організації об'єднаних націй (ООН), передає Associated Press.
Членство цих країн в ключовому органі ООН, відповідно до чинного статуту, триватиме два роки. Цей термін почнеться з 1 січня 2012 р., коли свої місця звільнять Боснія і Герцеговина, Бразилія, Габон, Ліван і Нігерія.
Поки в Радбезі залишаються вакантними ще два місця для непостійних членів: одне - для європейської країни, інше - для африканської. Щоб країна була обрана до Ради безпеки, необхідно, щоб за неї проголосували дві третини країн Генеральної Асамблеї ООН.
З трьох обраних сьогодні країн Пакистан модно назвати "ветераном" Радбезу - це держава була тимчасовим членом цього органу 12 разів.
Рада Безпеки складається з п'ятнадцяти членів ООН. Росія, Великобританія, Китай, Франція, і США є постійними членами Радбезу. Ще десять непостійних членів обираються Генеральною Асамблеєю на два роки. Щороку проводиться заміна п'яти з них. При цьому правом накласти вето на будь-яке рішення Радбезу мають лише постійні члени органу.