ua en ru

Падіння обсягу капітальних інвестицій на 41,5% за підсумками 2009 р. стало історичним максимумом для України, - В.Литвицький.

Падіння обсягу капітальних інвестицій на 41,5% за підсумками 2009 р. стало історичним максимумом для України. Так РБК-Україна керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький прокоментував дані про капітальні інвестиції, оприлюднені сьогодні Держкомстатом.
«Криза не сказала Україні прощай. Незважаючи на позитивні очікування щодо підсумків 1 кварталу 2010 р., нам не можна впадати в спокусливу позицію, і заявляти, що криза минула. Що таке падіння на 41,5% капітальних інвестицій в 2009 р. в порівнянні з 2008 р. - це історичний максимум. Такого в історії України ще не було. До цього найбільше падання було в 1992 р. - 37,9% », - сказав В.Литвицький. За його словами, додає заклопотаності той факт, що капітальні інвестиції падають другий рік поспіль. «У 2008 р. падіння було на рівні 2%. Ми маємо другий рік інвестиційного анабіозу. Причому попит на капітальні інвестиції спить так глибоко, як не спить жоден інший макроекономічний індикатор », - зазначив В.Литвицький.
Експерт підкреслив, що змінити ситуацію з капітальними інвестиціями в Україні має насамперед проведення глибоких структурних реформ, проте багато залежить і від держбюджету. «Звичайно, не тільки бюджет дає відповідь на запитання, якими будуть інвестиції, і як вони повинні здійснюватися. Ця відповідь повинні дати структурні реформи», - упевнений В.Литвицький.
В.Литвицький також сказав, що впевнено говорити про закінчення рецесії можна буде тільки за підсумками 2010 р. «Перший кварталу покаже плюс по приросту ВВП. Але відчуваю, що ми повинні бути обережні. Багато країн 4 кв. 2009 р. закінчили з плюсом до 4 кв. 2008 р., а за роком - все одно в них був спад. ... Те, що ми будемо мати в 1 кв. цього року - це ефект «відскоку», або «статистичного викиду» з огляду на дуже низької бази порівняння. Сподіваюся, що у 2 кв. ми вже побачимо зростання реальний, а не за ефектом статистичного викиду. А про вихід з рецесії можна буде говорити тільки за підсумками року - якщо 3 і 4 квартали підтвердять тенденцію покращення ситуації, яка спостерігалася в 1-2 кварталах», - резюмував В.Литвицький.
Як вже повідомлялося, обсяг капітальних інвестицій в 2009 р. в Україні склав 192 млрд 878 млн грн. Про це сьогодні повідомив Держкомстат України.
Зокрема інвестицій в основний капітал освоєно на 151 млрд 776,8 млн грн, що складає 78,7% до загального обсягу. Інвсетіціі в нематеріальні активи склали 3,1% від загального обсягу або 5 млрд 893,1 млн грн.
Зокрема, коштів з держбюджету освоєно 8 млрд 360,8 млн грн, коштів місцевих бюджетів, - 5 млрд 914,5 млн грн, власних коштів підприємств та організацій - 127 млрд 435,4 млрд грн.
Більше всього освоєно інвестицій в м. Києві - 38 млрд 751,5 млн грн.