ua en ru

Падіння рубля на ринку в РФ має психологічний характер, - банкір

Падіння рубля на 14% до долара за травень носить не об'єктивний, а психологічний характер, заявив глава банку МДМ Олег Вьюгін. Він висловив упевненість в тому, що "перелом" близький і Центробанк це відчуває, повідомляє "Росія 24".

"Одразу вплелися сюди і страхи, що в єврозоні будуть великі проблеми, незрозуміло, що буде з євро, і бажання заробити на падінні рубля", - сказав Вьюгін.

Вчора багато учасників ринку висловлювали здивування з приводу "пасивної позиції" ЦБ - відсутність дій і коментарів з приводу обвалу рубля.

"Це той момент, коли Центральний банк може проводити інтервенції, щоб перешкоджати психозу і спекуляцій, і може зробити це досить суттєвими сумами. П'ятсот мільярдів доларів - це такий резерв, який дозволяє в короткостроковому плані зробити що завгодно з рублем", - вважає Вьюгін.

Центробанк тим не менш не поспішає продавати обсяги валюти для підтримки національної валюти, обмежуючись порівняно невеликими сумами: у четвер продав на ринку валюту на 2,28 млрд руб. (близько 70 млн. дол) проти 2,25 млрд руб. в середу. У понеділок ЦБ продав валюту в мінімальному обсязі з середини січня - близько 3,1 млн. дол

Учасники ринку пояснювали падіння рубля стрімким здешевленням нафти. Вьюгін, однак, вважає, що при ціні на нафту близько 100 дол за барель об'єктивний курс рубля до долара - близько 30 руб.