ua en ru

П.Симоненко пропонує повернути в держвласність важке машинобудування.

Кандидат в Президенти України, лідер КПУ Петро Симоненко пропонує повернути в держвласність важке машинобудування. Про це він заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна" .

"Важке машинобудування. Це базис для будь-якої економіки, його потрібно розвивати, він дасть можливість зберегти тисячі робочих місць. Якщо буде загальнонародна власність, ми зможемо знизити податковий тиск і тим самим вивести з тіні 40% економіки. Потрібно ввести держмонополію на алкоголь і тютюн, банки, залізниці та інше. Я пропоную, щоб Нацбанк виділяв кредити під 3%, а комерційні - під 5%. 2% маржі їм вистачить, а інше заробляйте, милі. Без цього нам не підняти малий і середній бізнес, не зробити його ефективним", - сказав П.Симоненко, відповідаючи на питання журналіста, що б він хотів повернути в держвласність.

Відповідаючи на питання, що він збирається повернути у власність державі, лідер КПУ зазначив: "Націоналізація - це нормальний сучасний економіко-правовий механізм. Я гарантую, що будуть тільки диктатура права і верховенство закону. Перш за все я проведу інвентаризацію. І скажу: ви отримали це, ви обіцяли державі все це зберегти? Якщо не зберегли - поясніть, будь ласка, з якої причини. І якщо не пояснять - повернемо підприємство в держвласність. Той, хто не виконав своїх інвестиційних зобов'язань перед державою, повинен відповідати. Тут же не малина яка-небудь і не общак, а держава! Ми подивимося: наприклад, вклав приватний власник гроші, але у нього, можливо, менеджмент не пішов. Якщо він чесно вкладав гроші, то ми їх йому повернемо, а держава візьме управління на себе".