ua en ru

Озвучена Яценюком ідея ліквідації господарських судів не має під собою аргументації, - експерт

Озвучена прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком 13 жовтня на зустрічі з суддями Верховного суду України ідея ліквідації господарських судів не має під собою аргументації.

Озвучена прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком 13 жовтня на зустрічі з суддями Верховного суду України ідея ліквідації господарських судів не має під собою аргументації. Про це заявив доктор юридичних наук, голова адвокатської компанії "Кісіль і партнери" Василь Кісіль.

В районних судах нормою є розгляд справи протягом трьох-п'яти років. Поки тільки господарським судам вдалося налагодити більш-менш прийнятні терміни розгляду справ.

"Я не можу собі уявити, як суддя звичайного районного суду буде розглядати справу, пов'язану з цінними паперами, з банкрутством. І зовсім не можу уявити, як бізнес буде чекати рішень по 4-5 років. Адже сьогодні в господарському суді справа проходить повне коло за 7-8 місяців, а в суді загальної юрисдикції через 4-5 років", - сказав Кисіль

Статистика оскаржень і навіть проведені в 2013 році навіть за участю Американського агентства інформації та розвитку дослідження свідчили про те, що господарські суди користуються високою довірою з боку учасників спорів

Сьогодні скоріше звичайні районні суди дають найбільші підстави для недовіри до судової системи в цілому. На суддів районних судів немає суттєвих важелів впливу. Не в останню чергу завдяки цьому, саме на рішеннях районних суддів ґрунтувалося більшість рейдерських захоплень. Нерідкі були випадки, коли долю перебуває у Києві підприємства, заставного майна або законність зборів акціонерів вирішував суддя звичайного районного суду в будь-якій точці країни.

Ліквідація господарських судів була задумана екс-радником колишнього Президента України Віктора Януковича Андрієм Портновим ще в 2013 році. Портнов планував об'єднати всі господарські спори під керівництвом голови Верховного суду України Ярослава Романюка, обраного на цю посаду в 2013 році. В ході реформи в 2011-2013 роках на посади суддів районних судів загальної юрисдикції, в якій Верховний суд є найвищою інстанцією, були призначені більше тисячі лояльних Януковичу осіб.