ua en ru

У ОЗХО розповіли про дозу застосованої проти Скрипалів речовини

У ОЗХО розповіли про дозу застосованої проти Скрипалів речовини Фото: Ахмет Узюмджю (flickr.com-ctbto)

Глава ОЗХО розповів подробиці про застосування "Новачка"

Доза речовини, якій 4 березня в Солсбері були отруєні колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія перевищує необхідну для лабораторних досліджень. Про це в інтерв'ю The New York Times заявив глава Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) Ахмет Узюмджю.

Зокрема, як йдеться в інтерв'ю, інспектори ОЗХО зібрали зразки речовини з дверної ручки будинку Скрипалів і на території парку, де обидва втратили свідомість, а також "у кількох інших місцях, де вони з'являлися". Всього було використано від 50 до 100 грамів речовини.

"Новачок", який був застосований проти Скрипалів у Солсбері, був в рідкій формі та високої чистоти, розповів голова організації.

"Одна річ, яку важливо відзначити: нервовий агент, схоже, дуже стійкий, - підкреслив Узюмджю. - На нього не впливають погодні умови. Це пояснює насправді те, що ми змогли ідентифікувати його через значний час. Ми вважаємо, що він був високої чистоти".

Узюмджю також заявив, що вже було зроблено ряд кроків, які дозволять включити нервово-паралітичну речовину, якій були отруєні Скрипали, в список хімічної зброї, що підлягає моніторингу ОЗХО.

Як результат, після таких змін, країни будуть змушені декларувати виробництво або склади зберігання цієї речовини.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Росія відкидає всі звинувачення у причетності до отруєння Скрипалів. Москва, зокрема, наполягає на тому, що подібний отруту могли синтезувати в інших країнах, наприклад, в США, Швеції, Британії та Чехії.

Президент Чехії дійсно сказав, що в його країні розроблявся отрута "Новачок" для дослідницьких цілей.

У той же час повідомлялося, що до отруєння Скрипалів міг бути причетний колишній агент ФСБ.