ua en ru

ОЗХЗ почала розслідування хімічної атаки в Сирії

ОЗХЗ почала розслідування хімічної атаки в Сирії Фото: гендиректор ОЗХЗ Ахмет Узюмджю (opcw.org)

Попередній аналіз уже проведено, експерти продовжують займатися вивченням інциденту

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) зайнялася розслідуванням застосування хімічної зброї в сирійському місті Дума. Попередній аналіз уже проведено, експерти продовжують займатися вивченням інциденту, йдеться в офіційній заяві гендиректора ОЗХЗ Ахмета Узюмджю.

Зокрема Узюмджю висловив крайню стурбованість повідомленнями про можливу хіматаку, але зауважив, що факт застосування хімічної зброї ще тільки слід встановити.

За словами гендиректора, Ситуаційний центр ОЗХЗ провів попередній аналіз повідомлень про застосування хімічної зброї відразу після того, як такі повідомлення стали з'являтися.

"Місія по з'ясуванню фактів (FFM) знаходиться в процесі збору інформації з усіх можливих джерел, щоб визначити, чи мало взагалі місце застосування хімічної зброї", - доповів Узюмджю.

Очікується, що місія FFM доповість про результати свого розслідування країнам, які підписали Конвенцію по забороні хімічної зброї, тобто всім 192 країнам-членам ОЗХЗ.

Нагадаємо, хімічна атака сталася в контрольованому опозицією сирійському місті Дума в ніч на 8 квітня 2018 року. Активісти і Сирійсько-американське медичне товариство (SAMS) повідомили, що сирійська авіація застосувала в цьому місті бомби з хлорином. У результаті застосування хімічної зброї, за даними ВВС, загинуло 70 осіб.