ua en ru

Відповідальність за боротьбу з подорожчанням продуктів харчування несе АМКУ, - експерти

Відповідальність за подорожчання продуктів, якщо має місце зговір на ринку, несе Антимонопольний комітет України. Про це сьогодні заявив заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Анатолій Максюта.
«АМКУ має повноваження проводити розслідування, запрошувати всі матеріали, які є, для того, щоб виносити дуже страшні санкції до тих, хто порушив правила поводження на ринку, чи допустив непередбачений законодавством монополізм на тих чи інших ділянках ринку... Я не чув, що АМКУ було недостатньо повноважень, які в нього є сьогодні. Я сподіваюсь, що пан Цушко, який зараз очолив АМКУ, а раніше був міністром економіки, багато зробить для того, щоб на ринку була належна конкуренція, і я сподіваюсь, що ця ситуація покращиться», - сказав А.Максюта, наголосивши, що однією з причин зростання цін дійсно є недобросовісна конкуренція на ринку продовольчих товарів.
«У нашого міністерства разом з АМКУ, який відповідальний за конкуренцію та боротьбу із продовольчими спекулянтами, є відповідні інструменти, коли такі факти будуть виявлені і доведені, то ті хто допустив, будуть наказані. Щодо спекулянтів , то безумовно, такі факти ми відслідковуємо, і наша цінова інспекція, яка перевіряє обґрунтованість цін на ринку, в тому числі, ми будемо використовувати методи обмеження торгівельних надбавок і рентабельності на соціально значущі товари для того, щоб не допускати різкого подорожчання. І те, що ми мали минулого року, інфляція була менше 10% - вперше за останні роки. І таку ж саму політику уряд буде далі проводити», - повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі.
Також, на думку заступника голови комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенії Ляпіної, подорожчання продуктів харчування є наслідком впливу ажіотажного попиту. «Спекулятивний, ажіотажний попит породжує збільшення ціни. На сьогодні АМКУ не реагує на підвищення продуктових цін безперечно через політичні причини, бо, в принципі, це його найперше зобов'язання реагувати на такі речі і розібратися, встановити, де джерело проблеми, чому підвищення відбувається. Максимально кваліфіковано має відповісти АМКУ і має провести розслідування», - переконана К.Ляпіна.
Крім того, гендиректор ДП «Державна продовольчо-зернова корпорація Україна» Олександр Лавринчук впевнений, що на ринку продуктів харчування надзвичайно велика кількість спекулянтів. «Висока вартість гречки пов'язана з непрозорістю ринкової інфраструктури ─ великою кількістю спекулянтів, які несанкціоновано підвищують ціни на продукти, зокрема не гречку», - резюмував О.Лавринчук.