ua en ru

Відсутність атестації Держспецзв'язку не завадить електронного декларування, - НАЗК

Відсутність атестації Держспецзв'язку не завадить електронного декларування, - НАЗК Фото: глава НАЗК Наталія Корчак розповіла, що електронне декларування поки що не зірване

НАЗК скликає у суботу, 13 серпня, засідання щодо усунення недоліків у роботі системи

Відсутність атестації від Держспецзв’язку - не означає зрив запуску системи електронного декларування. Про це заявила глава Національної агенції з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак в ефірі "5 каналу".

"Те, що ми не отримали атестат відповідності - не означає, що його неможна отримати і експертиза не буде далі продовжуватися. Ми ще не маємо на руках документів, в чому існує невідповідність, що потрібно удосконалити. Ми будемо вести мову з розробниками даного програмного продукту. Відповідно, в нас є час виправити певні недоліки. Слід розуміти, що на будь-якому етапі цей атестат можна буде отримати, після того, як будуть усунуті всі зауваження", - розповіла глава НАЗК.


Вона зазначила, що у суботу, 13 серпня, НАЗК планує зібрати засідання, на якому за участю представників Держспецзв’язку, Програми розвитку ООН, яка профінансувала створення системи, та безпосередніх розробників вирішать, які саме недоліки потрібно усунути.

На думку Корчак, розроблена система недосконала і її слід довести до належного рівня.

"Не варто говорити про загрозу зриву. Ми повинні говорити про якість тої системи, яка розроблена. На сьогоднішній день ця система не є абсолютно якісною, що підтверджує відсутність атестату відповідності. От лише після того, коли якість буде на належному рівні, можна говорити, що та інформація, яка буде подаватися в систему, якраз буде тим доказом, який буде слугувати для відкриття і кримінальних проваджень, для прийняття нами юридично значущих рішень", - вважає Корчак.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, якщо система електронного декларування не буде запущена вчасно, керівництво НАЗК та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) понесе персональну відповідальність.