ua en ru

Відсторонення Труханова призведе до жорсткої боротьби за владу в Одесі, - політолог

Відсторонення Труханова призведе до жорсткої боротьби за владу в Одесі, - політолог Фото: Геннадій Труханов (facebook.com/gennadiytruhanov)

На його переконання, весь судовий процес носить чітко виражений політичний аспект

Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала в Солом'янський райсуд Києва клопотання про відсторонення Геннадія Труханова від займаної посади Одеського міського голови та арешт його майна. Суд має відбутися у четвер, 22 лютого. Про можливі наслідки цього рішення для мільйонного міста України розповів в ефірі телеканалу NewsOne політолог Андрій Золотарьов, повідомляють українські ЗМІ.

На його переконання, весь судовий процес носить чітко виражений політичний аспект.

"Країна увійшла у виборчий процес. Влада намацує важелі тиску на суб'єктів політики. Так і в справі Труханова. Влада напередодні виборів повинна робити ставку на лідерів місцевого самоврядування. Так вже вийшло, що зараз рейтинг мера великого міста в 2-3 рази вище рейтингу політика. За останні роки відбулася регіоналізація України. І це факт. Тому, щоб мати слухняних мерів, треба створити проблему і тримати їх на гачку. Про важливість Одеси для країни говорити не доводиться. Мера треба привести до примірної політичної поведінки. Нещодавно був корупційний скандал в Дніпрі. Але чомусь ніхто Філатова не звинувачує, бо він свій", - зазначив Андрій Золотарьов. Також політолог навів приклад суду над мером Харкова Кернесом. За його словами, хоча мера Харкова теж тягають по судах, місто розвивається і рейтинг міського голови зростає.

Андрій Золотарьов впевнений, що напередодні виборів владі так чи інакше доведеться домовлятися з мерами великих міст. "Питання: як. Ось Одесу і вибрали такою реперною точкою в цьому процесі", - говорить політолог.

Судовий процес, на думку політолога, ще тільки на середині шляху, бо до виборів ще є час. Якщо ж САП доб'ється свого і Труханова усунуть, нічого хорошого з цього не вийде. Виконувати обов'язки мера буде секретар міськради Потапский, який, як зазначив Андрій Золотарьов, є креатурою нардепа від БПП Олексія Гончаренка. І в Одесі всі про це знають. На поруки Геннадія Труханова теж взяв нардеп від БПП Дмитро Голубов.

"Якщо Труханова усунуть, почнеться боротьба за владу, яка в Одесі, як ми пам'ятаємо проходить досить жорстко, не в білих рукавичках. Кому потрібен хаос в Одесі в такий важкий для країни час? Можна тільки здогадуватися. Досить згадати прислів'я: "Грабуй під час пожежі". НАБУ – непідконтрольний державі орган. Вони підзвітні своїм батькам-засновникам з "колективного Заходу". Що ж стосується судових перспектив? Як стверджують юристи, судячи по представлених документах, в'язниця Труханову не загрожує, а от нерви помотають", - упевнений політолог.