ua en ru

Відставку Одарича підписав секретар Черкаської міськради Горкун

Секретар міської ради Віктор Горкун підписав рішення сесії про відставку Черкаського міського голови Сергія Одарича. За рішення про відставку мера проголосувало 40 депутатів міськради з 60, що складає необхідні законом 2/3 складу.

На думку секретаря лічильної комісії Артура Савіна, при голосуванні про відставку були дотримані всі норми закону і регламенту: "Можу вас запевнити, голосування відбулося, 2/3 голосів, у відповідності з усіма законодавчими нормами. Сергій Одарич - більше не мер міста Черкаси".

У той же час, сторона міського голови стверджує, що депутати повинні були зібрати не 40 а 41 голос. Оскільки в роботі сесії брав міський голова, який за статусом не є депутатом міської ради. Керівник Агентства стратегічних комунікацій, юрист Сергій Пасічник вважає такі аргументи надуманими: "Повноваження міського голова при наявності підстав можуть бути припинені достроково за рішенням ради, прийнятого шляхом таємного голосування Не менш ніж 2/3 голосів депутатів від загального складу ради. Тому, фактично голос міського голови зараховується тільки у випадках голосування по ст.59, коли необхідна проста більшість. Адже до ч.4 ст.12 закону України "Про місцеве самоврядування" міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою. Також п .2 ч.7 ст.79 передбачає, що повноваження міського голови припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади у разі оголошення йому недовіри - з дня прийняття рішення місцевою радою ".

Такої ж думки і заступник голови черкаської обласної організації КВУ Юрій Сас. Він зазначив, що закон "Про місцеве самоврядування в Україні" вказує, що для ухвалення рішення про припинення повноважень міського голови необхідно отримати голоси не менше двох третин від загального складу ради. Загальний склад Черкаської міськради - 60 депутатів. Тобто 40 голосів достатньо для прийняття такого рішення. Однак лічильна комісія допустила помилку, видавши бюлетень для таємного голосування міському голові.

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Тулуб вважає важливим, що позачергова сесія і процедура голосування проходили відкрито і прозоро і це є яскравим свідченням укорінених на Черкащині демократичних норм і традицій. На думку Сергія Тулуба, результат голосування повинен стати попередженням для будь-якого політика, що спроби одноосібно керувати містом Черкаси у власних інтересах заздалегідь приречені на поразку.

"Відбулося голосування, і 40 депутатів прийняли рішення достроково припинити повноваження мера Черкас. Згідно ст.79 закону" Про місцеве самоврядування ", це 2/3 депутатського корпусу. Тобто рішення про дострокову відставку Одарича - легітимне. Йому потрібно визнати свою поразку і піти . Те, що зараз мер намагається поставити себе вище закону, всіма правдами і неправдами чіпляється за крісло і ігнорує рішення більшості депутатів - це недемократичний підхід. Напрошується закономірне питання: чиїми інтересами всі ці роки керувався Сергій Одарич - жителів міста, які вже втомилися від його політики, або виключно шкурницькими інтересами свого бізнес-покровителя?" - сказав Сергій Тулуб.