ua en ru

Відставка Саакашвілі сигналізує про підготовку до дострокових виборів у Раду, - експерти

Відставка Саакашвілі сигналізує про підготовку до дострокових виборів у Раду, - експерти Фото: відставка Саакашвілі може мати ряд наслідків для України

Серед причин відставки Саакашвілі називають поразки його партії на виборах у Грузії

Відставка голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі може свідчити про підготовку до позачергових виборів у Верховну Раду. Про це в коментарі РБК-Україна заявив політолог Вадим Карасьов.

"Розглядайте цю відставку, як показник підготовки до дострокових парламентських виборів", - заявив Карасьов.

За його словами, Саакашвілі раніше мав домовленість з президентом Петром Порошенком про звільнення з посади голови Одеської ОДА відразу після проведення парламентських виборів в Грузії, тому його рішення не було несподіваним. Крім того, Саакашвілі не зовсім вдалося впоратися з покладеним на нього відповідальність за управління областю.

"Потрібна керованість областю - у Саакашвілі цього не вийшло", - зазначив Карасьов.

У свою чергу, директор Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв заявив, що відставка Саакашвілі свідчить про початок "потужних змін" у середовищі української політичної еліти.

"Відставка Саакашвілі - це, на мою думку, не стільки його особиста невдача, оскільки він не просто не впорався з роллю представника держави на посту глави адміністрації, але, по суті, став загальним героєм. Я думаю, що його відставка - це фактично початок дуже потужних змін взагалі серед правлячої політичної еліти, це криза агресивного політичного прозахідного крила, це початок кризи тих груп, які виступали з популістських радикальних позицій", - сказав Єрмолаєв.

Разом з тим політолог Володимир Цибулько вважає відставку Саакашвілі, зокрема, і наслідком поразки його партії на парламентських виборах в Грузії.

"Поразки його партії на останніх парламентських виборах в Грузії означає, що насправді суспільство вже не сприймає Саакашвілі в Україні як успішної людини. Він, прив'язавши себе до результату своєї партії на грузинських виборах, загубився для України, як реформатор", - зазначив Цибулько.

За словами політолога, швидше за все Саакашвілі спробує незабаром оживити свій політичний проект в Україні.

"Це буде досить популістська сила, можна сказати, щось між Тимошенко і Ляшко", - зазначив політолог.

Нагадаємо, Михайло Саакашвілі заявив про свою відставку з посади голови Одеської обласної державної адміністрації.