ua en ru

Відкладення ЗВТ з ЄС додатково дає Україні 500 млн євро протягом року, - Яценюк

Відкладення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейськім союзом додатково дає Україні 500 млн євро протягом року.

Відкладення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейськім союзом додатково дає Україні 500 млн євро протягом року. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Євросоюз прийняв рішення про надання додаткового перехідного періоду, який допомагає українській економіці, коли ринок Євросоюзу для українських товарів відкритий, і це додатково, за попередніми розрахунками, дає 500 млн євро для української економіки протягом року. А Україна залишає свій ринок захищеним", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що при цьому, згідно з домовленостями, режим вільної торгівлі з іншими сусідніми східними країнами для України повинен залишатися таким, яким він на сьогоднішній момент.

Нагадаємо, 16 вересня Верховна Рада і Європарламент синхронно ратифікували УА між Україною та ЄС.

Разом з тим за результатами тристоронньої міністерської зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 р. були досягнуті домовленості, згідно з якими вступ у силу економічної частини УА з ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС і Україною відкладено на кінець 2015 р. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 р. - понад 90% українських товарів будуть надходити у ЄС безмитно.