ua en ru

Загони територіальної оборони довели свою ефективність у багатьох країнах, - експерт

Загони територіальної оборони є найважливішою складовою загальної системи оборони держави в багатьох країнах світу. Про це заявив керівник європейського офісу Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

"Цікавим є досвід країн Балтії, де відразу після здобуття ними незалежності в 1991 році були створені війська територіальної оборони. По цій моделі побудовані збройні сили Швейцарії, також можна назвати Національну гвардію США. В Ізраїлі також схожа модель, там люди живуть вдома, у них є зброя, і при тривозі всі висуваються на точку збору та обороняють свою територію, чекаючи підходу регулярної армії", - зазначив експерт.

За його словами, підрозділи територіальної оборони повинні складатися з добровольців, які отримали базову військову підготовку під час строкової служби.

"Територіальна оборона повинна бути виключно добровільною, і люди туди повинні йти після строкової служби, вже отримавши якусь базову військову підготовку. Людина живе своїм життям, але при цьому записана в загін територіальної оборони, отримує зброю, яка може зберігатися або у неї вдома, або в загальній збройовій кімнаті. Дуже важливо, що ця служба повинна бути на 100% ідеологічно вмотивованою, людина має бути патріотом своєї країни", - підкреслив Самусь.

Він також зазначив, що такі підрозділи можуть виконувати не тільки військову функцію.

"Це може бути боротьба з наслідками стихійних лих, боротьба з пожежами, надання допомоги населенню в надзвичайних ситуаціях. Але найголовніше - підготовка свого району або населеного пункту до оборони від ворога. Адже у нас, коли почався конфлікт з Росією, виявилося, що навіть бомбосховищ фактично немає, настільки вони всі запущені", - сказав експерт.

Крім того, на його думку, такі загони територіальної оборони можуть стати стрижнем патріотичного виховання населення.

"Люди можуть збиратися, проводити різні заходи, спілкуватися і вирішувати не лише військові питання, але і нагальні питання своєї громади", - упевнений Самусь.

Як повідомлялося, про необхідність формування в усіх регіонах України загонів територіальної самооборони раніше заявляло ВО "Свобода".

Такі загони вже сформовані в тих областях, де облдержадміністрації після зміни влади очолили представники "Свободи" - у Житомирській, Львівській, Полтавській, Рівненській та Тернопільській областях.