ua en ru

Опалювальний сезон у п’яти районах Львівщини під загрозою зриву через мільйонні борги тепловиків

Опалювальний сезон у п’яти районах Львівщини під загрозою зриву через мільйонні борги тепловиків Фото: опалювальний сезон (pixabay.com/Goergl)

Загальна сума заборгованості підприємств становить 13,7 млн гривень

Впродовж декількох місяців теплопостачальні підприємства Бродитеплоенерго, Бориславтеплоенерго, Дрогобичтеплоенерго, Стебниктеплокомунерего та Червоноградтеплокомуненерго накопичують борги перед ПАТ "Львівгаз" за послуги із розподілу газу. Станом на сьогодні загальна сума заборгованості підприємств становить 13,7 млн гривень. Тож, відповідно до вимог чинного законодавства, "Львівгаз" змушений припинити розподіл природного газу на об’єкти теплопостачальних підпримств до повного погашення заборгованості. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Оскільки тариф на розподіл газу є єдиним джерелом надходження коштів до компанії, невчасні розрахунки підприємств ТКЕ унеможливлюють проведення належної підготовки газорозподільної системи регіону до опалювального сезону 2017-2018 та ставлять під загрозу вчасний його початок. На сьогодні, через мільйонні борги тепловиків у ПАТ "Львівгаз" виникають проблеми із фінансуванням ремонтних робіт та їх виконанням у повному обсязі, сплатою податків та виплатою заробітної платні працівникам.

"Ми неодноразово зверталися до підприємств теплоенергетики інформуючи про необхідність погасити борг в найкоротші терміни. При цьому, керівництву підприємства було запропоновано підписати договір на реструктуризацію боргу та подати графіки його погашення. Такий крок дозволив би тепловикам виплачувати накопичену заборгованість поступово та уникнути відключення котелень від газу. Місцева влада Бродів, Бориславу, Дрогобича, Стебника та Червонограду також повністю самоусунулась у цьому питанні. Окрім того, ми також надсилали листи-звернення до депутатів міських рад цих міст, із закликом взяти на контроль ситуацію та посприяти погашенню боргів підприємств ТКЕ перед ПАТ "Львівгаз". Адже, як обранці місцевих громад вони повинні опікуватись їх проблемами. Однак, результату, наразі, не має", - зазначив голова правління ПАТ "Львівгаз" Юрій Войсович.

За його словами, теплопостачальні підприємства не скористалися жодним із можливих варіантів для вирішення ситуації. Окрім того, тепловики не зробили жодних кроків на зустріч. У зв’язку з цим ПАТ "Львівгаз" було змушене припинити розподіл газу на підприємства ТКЕ Бродів, Борислава, Дрогобича, Стебника та Червонограду.

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем оператор ГРМ зобов’язаний припинити розподіл природного газу на об’єкти споживача до повного погашення заборгованості. ПАТ "Львівгаз" звертає увагу керівників теплопостачальних підприємств, що для того аби увійти в новий опалювальний сезон без проблем, необхідно погасити заборгованість за послуги розподілу природного газу.