ua en ru

Ставлення українців і росіян одне до одного погіршилося, - опитування

Ставлення українців і росіян одне до одного за останні кілька місяців погіршився. Про це свідчать результати спільного проекту Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) і російської недержавної дослідницької організації "Левада-Центр", повідомляє прес-служба КМІС.

Організатори опитування в українців запитували "Як Ви в цілому зараз ставитеся до Росії?", а в росіян - "Як Ви в цілому зараз ставитеся до України?"

"Ставлення як українців до Росії, так росіян до України за останні три місяці стало трохи більш негативним. Однак ставлення українців до Росії все ще залишається більш позитивним, ніж ставлення росіян до України. Порівняно із травневим опитуванням, кількість позитивно налаштованих до Росії українців трохи впало (з 52% у травні до 48% - у вересні). Зросла частка негативно налаштованих до Росії українців (38% у травні, 41% - у вересні)", - йдеться в дослідженні.

При цьому дане погіршення ставлення до Росії зафіксовано не в усіх регіонах. "Збільшилася частка позитивно налаштованих до Росії українців у Східному регіоні (було 77%, стало 83%). В інших регіонах відсоток населення, позитивно налаштованого до Росії, зменшився: у Південному регіоні - із 65% до 59%, у Центральному регіоні - із 43% до 32%, у Західному регіоні - із 30% до 25%", - випливає з опублікованих даних.

Водночас у Росії кількість позитивно налаштованих до України росіян дещо зменшилася - із 35% у травні до 32%. "А кількість негативно налаштованих за цей же період суттєво збільшилася - із 49% до 55%", - йдеться у прес-релізі.

Крім дослідження ставлення до країн у цілому, соціологи також з'ясовували, як українці і росіяни ставляться один до одного, а також до керівництва країн.

"74% населення України в цілому добре ставляться до росіян, але за останні чотири місяці цей показник дещо знизився (був 80% у травні), 18% - в цілому погано (було 14%). 60% населення Росії в цілому добре ставляться до українців, 26% - в цілому погано. Ставлення росіян до українців зазнало значно більших змін, позитивне ставлення за останні чотири місяці впало на 21% (у травні 81% російського населення добре ставився до українців), а негативне - збільшилося на 14% (було 12% у травні)", - випливає з соцопитування.

За даними організаторів дослідження, протилежна ситуація проявляється у ставленні населення України до керівництва Росії і населення Росії до керівництва України. "69% населення України в цілому погано ставляться до керівництва Росії (59% дуже погано і 10% в основному погано), 21% - в цілому добре (10% не визначилися). Ще гірше ставлення населення Росії до керівництва України - 86% росіян у цілому погано ставляться до керівництва України (47% дуже погано і 39% в основному погано), 8% - в цілому добре (6% не визначилися)", - повідомляє прес-служба КМІС.

Зазначимо, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) спільно із фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв'ю із 12 по 21 вересня 2014 р. опитано 2035 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Луганської області та АР Крим) за стохастичною вибіркою із квотним відбором на останньому етапі, репрезентативною для населення України старше 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2,0% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для близьких до 5% показників.

Своєю чергою, "Левада-Центр" провів опитування за репрезентативною для Росії вибіркою з 19 до 22 вересня 2014 р.; опитано 1600 респондентів віком від 18 років у 130 населених пунктах 45 регіонів країни. Статистична похибка даних не перевищує 3,4%.

Нагадаємо, згідно із серпневим опитуванням "Ставлення українців до світових лідерів" соціологічної групи "Рейтинг", українці як до світового лідера найкраще ставляться до Президента Білорусі Олександра Лукашенка, а найгірше - до Президента Росії Володимира Путіна.