ua en ru

Після скасування санкцій Іран продав до Європи 4 млн барелів нафти

Після скасування санкцій Іран продав до Європи 4 млн барелів нафти Фото: перший танкер з іранською нафтою прибув в Європу 6 березня

Серед покупців іранської нафти виявилися французька Total, іспанська Cepsa і російська Litasco

З моменту зняття санкцій з Ірану в середині січня ісламська республіка продала європейським споживачам чотири танкера нафти сумарним об'ємом 4 млн барелів. Про це повідомляє Reuters з посиланням на іранські офіційні джерела та дані моніторингу морських вантажоперевезень.

За відомостями агентства, серед покупців виявилися французька Total, іспанська Cepsa і російська Litasco - трейдинговий підрозділ ЛУКОЙЛа.

Перший танкер з іранською нафтою прибув в Європу 6 березня. За інформацією агентства Bloomberg, в цьому році місцевий нафтопереробний завод очікує до кінця місяця ще вісім поставок нафти з Ірану.

Обсяг поставок з початку року еквівалентний європейського імпорту іранської нафти протягом п'яти днів на досанкционном рівні, коли щодня закуповувалося до 800 тис барелів. Reuters зазначає, що багато хто з колишніх великих клієнтів, такі як Shell, Eni, Hellenic Petroleum, Vitol, Glencore і Trafigura ще не відновили покупки.

Для порівняння продажу іранської нафти на азіатські ринки в лютому зросли орієнтовно на 100 тис - 200 тис барелів на добу. В якості основних перешкод для активізації європейського напрямку агентство наводить обмеженість валютних операцій в доларах, відсутність усталеного механізму недоларових продажу і небажання банків видавати акредитиви, які б полегшили торгівлю.

Нагадаємо, раніше міністр економіки Ірану Алі Тайебния заявив, що найближчим часом країна наростить продажу нафти до 2 млн барелів на добу. За оцінкою швейцарської компанії Petro-Logistics, в лютому цього року Іран експортував близько 1,4 млн барелів/день, що вже на 350 тис барелів вище середньодобового рівня в 2015 році.