ua en ru

Скасування відшкодування ПДВ для експортерів олійних культур стимулюватиме переробку в Україні, - експерт

Скасування відшкодування ПДВ для експортерів олійних культур стимулюватиме переробку в Україні, - експерт

За словами експерта, це також дозволить залучити додаткові 500-600 млн доларів інвестицій у галузь

Скасування відшкодування ПДВ для експортерів сої, рапсу та насіння соняшнику стимулюватиме розвиток переробки цих культур всередині України, а також дозволить залучити додаткові 500-600 млн доларів інвестицій у галузь. Таку думку у своїй колонці висловив експерт із питань податкової політики Ігор Палієнко.

За його словами, скасування відшкодування експортного ПДВ від 1 березня 2018 року може виявитись експериментом, від якого має бути вигідно всім.

Він нагадав, що невідшкодування ПДВ на зерно та насіння соняшнику діяло в Україні з 2011 року до кінця 2015 року. Також іншим стимулюючим заходом для розвитку внутрішньої переробки олійних культур було запровадження мита на експорт соняшника з України, яке наразі становить 10%.

«Експортне мито на соняшник показало, що воно може бути вигідним як тим, хто вирощує соняшник, так і переробникам... Так, наразі лише 2% соняшнику експортується у вигляді сировини для подальшої переробки в інших країнах, тоді для інших олійних культур – сої та рапсу – цей показник становить 85% та 90% відповідно. Подібна ситуація може цілком скластись як із соєю, так і з рапсом. Заходи можуть дуже добре доповнити один одного і дати Україні лідерські позиції, та навіть квазі-монопольні позиції на світовому ринку олій. Це не тільки валютна виручка, робочі місця і податки. Це означатиме, що Україна займатиме стратегічне місце в плані світової харчової безпеки. А це вже серйозно посилює позиції України на міжнародній арені», – пише Ігор Палієнко.

Він також зазначив, що стимулюючі заходи із внутрішньої переробки сої, рапсу та насіння соняшнику, а також аналогічні обмежувальні заходи діють в усіх країнах, які є конкурентами України на ринку олійних масел.

«Так, в Бразилії діють наразі експортні квоти на сою. В Аргентині податок на експорт сої становить 30%. В ЄС та США тримають нульові імпортні ставки для насіння олійних культур, зберігаючи при цьому імпортні мита на олію від 6,4% до 19,1% відповідно, зокрема експортовану з України, хоча Україна свої мита скасовує. Тому стимулюючі заходи по внутрішній переробці, які запроваджуються зараз, дозволять перейти від експорту сировини до переробленого продукту. Це дозволить залучити 500-600 млн дол інвестицій та створити близько 12 тис. нових робочих місць. А додаткові надходження до державного бюджету України складуть щонайменше 500 млн грн щорічно», – підкреслив експерт.

І додав, що прийняті стимулюючі заходи відповідають всім міжнародним угодам України.

Невідшкодування ПДВ на окремі види зернових та олійних культур діяло в Україні у різних формах протягом 2011-2016 років і жодного разу не викликало будь-яких зауважень з боку міжнародних партнерів.