ua en ru

Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні культури стимулюватиме переробну галузь, - аналітик

Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні культури стимулюватиме переробну галузь, - аналітик Фото: agravery.com

За словами експерта, стимулювання галузі має відбуватися одночасно зі створенням конкурентного середовища

Скасування відшкодування експортного податку на додану вартість (ПДВ) на олійні культури стимулюватиме переробну галузь. Таку думку висловив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, повідомляють "Українські новини".

"У дев'яності роки, ще за часів Кучми, Україна мала захисне мито на експорт соняшнику. Міжнародний валютний фонд (МВФ) та західні країни чинили тиск на Президента України Леоніда Кучму і уряд, щоб зняти цю перешкоду. На щастя, Україна витримала цей тиск, і як результат була створена потужна олійнопереробна галузь", - розповідає Кушнірук.

За його словами, стимулювання переробної галузі має відбуватися одночасно зі створенням конкурентного середовища.

"Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні буде ще більше стимулювати переробну галузь, але для України також важливо, щоб це були не одне-два підприємства, а як можна більше, що дозволить створити конкурентне середовище. Що дозволить надати більше робочих місць", - вважає експерт.

Загалом, на його думку, від скасування експортного ПДВ виграє економіка країни: "…Продавати перероблені соєву та ріпакову олії на експорт дорожче, ніж просто сировину сою та ріпак. А це означає, що валютна виручка у бюджеті буде вище".

Як відомо, 7 грудня Верховна Рада України прийняла стимулюючі заходи для розвитку внутрішньої переробки олійних культур. Так, з 1 березня 2018 року відшкодування ПДВ на сою та ріпак буде здійснюватися виключно у разі їх переробки на масло.