ua en ru

Відмова Нацбанку Казахстану від підтримки нацвалюти привів її до обвалу на 20%

Рішення Національного банку Казахстану відмовитися від підтримки курсу національної валюти на рівні 150-155 тенге за долар справило ефект вибуху бомби.

Рішення Національного банку Казахстану відмовитися від підтримки курсу національної валюти на рівні 150-155 тенге за долар справило ефект вибуху бомби. У лічені хвилини курс тенге провалився приблизно на 20%.

Так, в ході торгів на Казахстанській фондовій біржі, за долар давали близько 185 тенге. В обмінниках долари ще дорожче - 190-195, в окремих випадках ціна доходить до 200 тенге.

Власники магазинів відреагували на девальвацію масовим зняттям цінників з виставлених в торгових залах великих товарів - холодильників, плит, телевізорів. Товари ж поменше просто забрали в підсобки.

Після того як влада регіонів оголосили, що не допустять стрибка цін на товари першої необхідності, а про те, що необґрунтований перегляд цін повинен бути проконтрольований місцевими виконавчими органами, заявив сьогодні на засіданні уряду Казахстану прем'єр-міністр Серік Ахметов, в магазинах стали вводити норми продажу - по 2-3 кг овочів і фруктів, по одному-два пакети молока в руки.

Багато торгові точки, особливо ті, які спеціалізуються на торгівлі імпортними товарами, сьогодні закрилися на переоблік. Експерти впевнені, що коли двері автосалонів знову відкриються, ціни на автомобілі зросте. Причому не тільки на ті, які привозять з-за кордону, але і на іномарки, які збираються на заводах Казахстану: SsangYong, KIA, Skoda, Chevrolet. За даними Асоціації казахстанського автобізнесу, комплектуючі для цих автомобілів теж привозять з-за кордону.

В тому, що в найближчий день-два цифри на цінниках, незважаючи на всі запевнення влади, зростуть, сумнівів немає практично ні в кого.

"Імпортується у нас багато чого, альтернативи імпорту немає, тому після початкового шоку та незначного скорочення обсягів все повернеться до колишніх значень. Просто життя споживача стане дорожче", - написав екс-заступник голови правління фонду національного добробуту "Самрук-Казина" Айдан Карібжанов на своїй сторінці в Facebook.

Наступним кроком, за його словами, може стати зростання тарифів на послуги природних монополій.

"Не відразу, але це у них вийде, що стане ще одним ударом по споживачеві", - упевнений Карібжанов.

Зазначимо, що до підвищення цін на свої послуги готуються й інші залежні від імпорту галузі.

Крім того, обслуговування клієнтів припинили багато казахстанські інтернет-магазини.

"Для того щоб виконати обслуговування сайту, наш інтернет-магазин тимчасово закрили", - повідомили в одному з них.

"У зв'язку із зростанням курсу долара ми змушені переглянути ціни на деякі групи товарів. У даний момент на сайті вказана неактуальна інформація", - поінформував покупців іншого.

У складному становищі опинилися і турфірми. "З клієнтів я приймаю в тенге, а оплату партнерам за готелі та інші послуги я роблю в іноземній валюті. І що мені тепер робити? Обдзвонювати всіх і просити доплатити? Або оплачувати самої і бути банкрутом?", - заявила власниця турагентства.

Різке падіння курсу тенге ускладнить життя тих, хто раніше взяв в банках номіновані в доларах або євро або прив'язані до курсу долара іпотечні кредити. За словами казахстанського правозахисника і противника режиму Ермека Нарымбаева, вони будуть "практично зруйновані".

"Девальвація - є форс-мажорні обставини, у тому числі і для позичальників за кредитними договорами", - попередив він.

Для тих, хто кредити не брав, але тримав заощадження не в доларах, а в тенге, цей вівторок теж став чорним.

"Заощадження знецінилися на 20% в момент. Тобто при рівному доході я повинен урізати свої потреби та потреби сім'ї на 20%. Людей, молоді сім'ї, пенсіонерів просто роззули", - написав мешканець Алма-Ати.

У відповідь на реакцію людей, влади пояснюють, що в девальвації є і плюси. Зокрема, зростання цін на імпортні товари зміцнить позиції вітчизняних виробників, давши їм можливість витіснити китайський та інший непотріб.

"У наших товаровиробників сьогодні з'являється додатковий шанс замістити на ринок ті товари, які сьогодні імпортуються, та з урахуванням подорожчання імпорту є можливість якраз нашим товаровиробникам забезпечити як торгівлю на внутрішньому ринку, так і на експорт", - заявив сьогодні віце-прем'єр і міністр фінансів Казахстану Бахит Султанів.

Однак багатьом компаніям, які вже працюють на експорт, теж доведеться несолодко.

"У нас мільйонні контракти укладені в тенге. Маржу втрачаємо, проекти стають нерентабельними - будемо з іноземцями буцатися, але, здається, нічого не доб'ємося: вони вже навчені минулого девальвацією і в контрактах все конкретно прописали", - заявив один з підприємців.

За словами глави казахстанського Мінфіну, девальвація не призведе до прискорення інфляції: в 2014 р. вона залишиться в межах 6-8%.

"Тут можна навести приклад 2009 р., коли на 25% проводилася девальвація, але великого впливу на зміну цін це не справило. Інфляція у нас збереглася між 6-7%, зокрема 6,7% в порівнянні з 9,5% у 2008 р. перед девальвацією", - сказав Султанов.

У свою чергу міністр економіки і бюджетного планування Казахстану Ерболат Досаєв зазначив, що в результаті девальвації надходження в казну країни зростуть на 130 млрд тенге. За його словами, збільшення відбудеться за рахунок зростання суми надходжень від збору мит і податків.

"З урахуванням девальвації номінальний обсяг валового внутрішнього продукту зросте на 6,5 процентних пункту", - підсумував Досаєв.

Нагадаємо, з сьогоднішнього дня, 11 лютого 2014 р. Національний банк Казахстану прийняв рішення відмовитися від підтримки обмінного курсу тенге на колишньому рівні, знизити обсяги валютних інтервенцій і скоротити втручання в процес формування обмінного курсу тенге.