ua en ru

Звіт ООН про підсумки розслідування передбачуваної хімічної атаки в Сирії, може бути опублікований 16 вересня

Звіт ООН про підсумки розслідування передбачуваної хімічної атаки в Сирії в серпні 2013 р. буде опублікований, швидше за все, 16 вересня. Про це повідомив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, передає радіостанція Europe 1.

За даними Фабіуса, в доповіді буде заявлено, що 21 серпня 2013 р. в Сирії сталося "масове вбивство з використанням хімічної зброї". Проте міністр не вказав, на кого буде покладено відповідальність за злочин. Сам він не сумнівається, що за атакою стоять урядові війська Сирії.

Раніше агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що майбутня доповідь не міститиме однозначних тверджень про винуватість тієї чи іншої сторони сирійського конфлікту. Однак фактичні дані доповіді, за інформацією деяких дипломатів, будуть побічно підтверджувати причетність режиму президента Башара Асада до подій 21 серпня.

Група інспекторів ООН покинула Сирію 31 серпня 2013 р., зібравши матеріали, проби і показання свідків в рамках розслідування атаки 21 серпня. За даними США та інших західних країн, в той день сирійські урядові сили застосували отруйний газ зарин в декількох районах на околицях Дамаска. Організація "Лікарі без кордонів" стверджує, що в результаті події в лікарні Дамаска надійшли 3,6 тис. постраждалих, з яких 355 померли. Влада Сирії звинувачує у застосуванні хімзброї повстанців. Росія припускає, що хімічна атака під Дамаском могла бути "зрежисована" заколотниками для створення приводу для вторгнення в Сирію західних військ.