ua en ru

Звіт Кабміну Яценюка: міністри розповідають, чого вони досягли за рік

Звіт Кабміну Яценюка: міністри розповідають, чого вони досягли за рік Фото: Арсеній Яценюк

Звіт Кабміну за рік покликаний показати, наскільки ефективно потрудився на благо країни уряд Арсенія Яценюка. Сьогодні в залі Верховної Ради виступають міністри, розповідаючи про те, чим вони займалися останні 12 місяців і чого їм вдалося досягти за цей період. Цілком ймовірно, що за результатами звіту деякі міністерства можуть отримати нових керівників, тим більше що про переформатування Кабміну говорять вже давно, причому, не тільки в Раді, але і в оточенні президента, так і в самому уряді. Немає гарантій того, що своє крісло збереже прем'єр-міністр. Втім, зміни у складі уряду відбудуться, швидше за все, не сьогодні, а після затвердження держбюджету-2016. За ходом звіту уряду слідкуйте на РБК-Україна.

13:20 Як повідомив РБК-Україна народний депутат від БПП Сергій Лещенко, фракція БПП виключила зі свого складу Олега Барну.

За словами Лещенка, ініціатором виключення Барни був голова фракції Юрій Луценко. При цьому в ході засідання фракції сам Барна також заявляв про намір добровільно вийти з фракції, проте його виключили раніше.

Після цього керівники фракції БПП пішли вибачитися перед своїми колегами з "Народного фронту", про що написав Арсен Аваков у своєму Twitter.

13:09 Член фракції "Народний фронт" Павло Пинзеник сказав про те, що максимальне покарання, яке може отримати Олег Барна за свій вчинок, це позбавлення права відвідувати п'ять пленарних засідань Верховної Ради.

"Згідно з регламентом, максимальне покарання, яке загрожує народному депутату Барні за бійку... це позбавлення права відвідувати пленарні засідання протягом п'яти наступних пленарних засідань", - розповів Пинзеник.

У свою чергу, Барна пояснив свій вчинок тим, що "якщо він по-доброму не піде, то його винесуть люди", а також додав, що вже зібрав 73 підписи за відставку уряду Яценюка.

12:48 Луценко також розповів про те, що Олега Барну не будуть виключати з фракції "Блок Петра Порошенка".

"Виключення з фракції не буде", - заявив Луценко.

12:38 Під час перерви Юрій Луценко в кулуарах Ради розповів про те, що букет, з яким Барна підійшов до Яценюка, призначався нардепу від БПП Миколі Томенко, повідомляють Факти ictv.

"Зараз ми зберемо фракцію і зробимо розбір ситуації. Отримає (Барна) великого прочухану. Єдине, що Томенко залишився без букета, у нього сьогодні день народження. Я його (букет) приніс для Томенко, він у мене лежав, щоб ніхто не подумав, що це Яценюку, позаду. Виключення з фракції (Барні) не буде. Атмосфера, створена в залі, спровокувала психологічно невиважених людей. Але Барна пройшов через фронт, тому він, на жаль, занадто імпульсивний. Але в будь-якому випадку це не є виправданням його вчинку", - сказав Луценко.

12:13 Користувачі Facebook швидко відреагували на сьогоднішній інцидент у Раді під час звіту Кабміну. У соцмережі вже почали з'являтися перші фотожаби.

Простите.

Posted by Marina Vogel on 11 декабря 2015 г.

12:03 Офіційну позицію "Народного фронту" щодо інциденту під час звіту Кабміну озвучила заступник глави фракції Вікторія Сюмар. За її словами, в НФ сподіваються, що БПП застосує дисциплінарні стягнення стосовно депутата Олега Барни.

"Президент України є символом України і прем'єр-міністр так само є символом України та ті, що трапилося тут в цьому залі, це ганьба насправді для кодного з нас",- заявила Сюмар.

12:02 Зазначимо, що ще до початку звіту Кабміну під будівлею Верховної Ради почав збиратися мітинг за відставку прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Зокрема, активісти партії "Свобода" почали кидати у бік будівлі парламенту моркву.

12:00 На підступне замах на свого боса не зміг не відреагувати глава МВС Арсен Аваков.

"Пройшов майже годину після нападу депутата БПП на прем'єра. Президент мовчить?" - написав він у Twitter.

11:51 Обговорення нападу на Яценюка під час звіту Кабміну депутати продовжили в соцмережах.

"Я не вважаю, що за цей вчинок не несе відповідальність "Блок Порошенко". Це персональна відповідальність народного депутата Барни", - написав у Facebook нардеп від НФ Антон Геращенко, назвавши Барну "провокатором".

Только что провокатор Олег Барна, во время выступления Премьер-министра Арсения Яценюка с трибуны Верховной Рады, попыта...

Posted by Антон Геращенко on Friday, December 11, 2015

11:36 Відмінне фото самого початку бійки в Раді опублікував у Facebook помічник депутата Богдан Глоба. Поспішаємо поділитися!

А де Ляшко? Хвилююсь...

Posted by Bogdan Globa on Friday, December 11, 2015

11:31 Після кількох виступів депутатів з трибуни, де вони продовжували критикувати прем'єра і Кабмін, Яценюк в ложі уряду взяв слово. Він подякував народним депутатам за "теплий прийом", після чого разом з міністрами покинув зал Верховної Ради. У той же час фракція "Самопоміч" під проводом Єгора Соболєва окупувала трибуну, а спікер оголосив перерву на 15 хв.

11:25 Судячи з усього, три години для звіту, про яких Яценюк просив, йому не надали. Мабуть, Володимир Гройсман згоден з тим, що сьогодні - "звичайний день уряду". На прощання прем'єр закликав депутатів відмовитися від розбратів.

"Зараз я не хочу оперувати цифрами і фактами, я хочу звернутися до вас з іншим. Нас обирав український народ, який має свій надії, але ці надії будуть втрачені, якщо між нами будуть чвари. Несіть відповідальність, яку ви взяли завдяки голосам народу", - сказав Яценюк, після чого залишив трибуну, зайнявши місце в ложі уряду.

Звіт Кабміну Яценюка: міністри розповідають, чого вони досягли за рік

Фото: Яценюк в ложі уряду

11:17 З'явилося відео бійки у Раді. Зреличе досить епічно, рекомендуємо. Тим більше, що поки що в залі нічого цікавого не відбувається - депутати продовжують обговорювати інцидент - на підвищених тонах, але без конкретики.

11:14 А депутати продовжують в соцмережах говорити про те, що і звіт - не звіт, і Кабмін - не Кабмін, називаючи сьогоднішнє засідання не інакше як "шоу". Що, до речі, не так вже далеко від істини.

Цирк із так званим звітом уряду Яценюка триває! Коли стало очевидним, що це "Година запитань до уряду", а не "Звіт", ...

Posted by Микола Томенко on Thursday, December 10, 2015

11:11 Пізніше з'ясувалося, що бійку розпочав депутат від БПП Олег Барна. Юрій Луценко з трибуни публічно вибачився за дії свого колеги.

11:07 Під час постановки останнього питання до Яценюка біля трибуни раптово зав'язалася бійка. Втім, прем'єр не постраждав - його обступили депутати його фракції "Народний фронт". Спікер Володимир Гройсман вийшов у зал заспокоювати депутатів.

"Все добре, ну, дебілів багато", - спокійним голосом прокоментував ситуацію прем'єр, запропонувавши закінчити з питаннями до нього.

11:02 Допит продовжується. Олег Мусій (позафракційний):

- Корупція і брехня - ось відмінні риси цього уряду. Вийдіть на вулиці і подивіться, як вас оцінюють люди. При цьому ми не отримали сьогодні від вас звіту згідно із законом, коли ви надасте повноцінний звіт?

Арсеній Яценюк:
-

Питайте з мене за те, за що я відповідаю. Я не відповідаю за боротьбу з корупцією, я відповідаю за відкриття реєстрів, децентралізацію, реформи держслужби.

10:55 Арсеній Яценюк закінчив виступати, депутати задають питання. Так Мустафа Найєм ("Блок Петра Порошенка") заявив, що немає можливості зараз змінити уряд зараз, але і діючий уряд і прем'єр не влаштовують ні парламент, ні суспільство. Він запитав Яценюка, є можливість знайти нову кандидатуру прем'єр-міністра, який більш ефективно буде працювати на своїй посаді.

"Я взяв на себе всю повноту відповідальності за непопулярні кроки, я знав, що буде з моїм рейтингом. Я прийшов сюди, щоб провести реформи. Ви маєте конституційні повноваження поставити на голосування рішення про зміну уряду, і я прийму це рішення. Я за це крісло не тримаюся", - емоційно відповів Яценюк.

10:52 Відзначимо, не всі депутати вважають, що те, що відбувається сьогодні в Раді - звіт Кабміну за рік. Про це говорили ще вчора, а сьогодні на ту ж тему висловився Юрій Луценко у своєму Facebook.

Всупереч загальним очікуванням, звіту Уряду сьогодні не відбудеться. Бо закон передбачає цю процедуру через надання депу...

Posted by Юрій Луценко on Thursday, December 10, 2015

10:47 Розповідаючи про події в році, що минає, Яценюк не зміг не згадати зростання цін. Втім, якщо вірити його словами, особисто він тут взагалі не при чому.

"Основа зростання цін - підвищення тарифів на ЖКГ. Прем'єр-міністр не має права дати вказівку голові антимонопольного комітету. Я з ним нещодавно зустрічався. Вони почали антимонопольні розслідування. Я звернуся після виступу з тим, щоб перевірили ситуацію на продовольчому ринку", - заявив прем'єр.

Він також додав, що завдяки зоні вільної торгівлі з ЄС уряд "передбачає питання цінової стабільності на наступний рік".

10:43 В ході звіту Кабміну за рік Яценюк вирішив заглянути в майбутнє (випустивши з уваги той факт, що це майбутнє, можливо, ми побачимо без нього в кріслі прем'єра).

"У нас з вами до кінця року є завдання - прийняти бюджет, Податковий кодекс, ряд найважливіших законопроектів. На 2016 рік наші цілі - реформа освіти, в першу чергу, середнього. Середня освіта є базою для того, щоб українська молодь і українська держава мали майбутнє. Також нас чекає реформа медичної освіти", - розповів Яценюк.

10:39 Децентралізація - нагальна тема, на яку багато говорять останній рік. Природно, що прем'єр не обійшов її своєю увагою під час звіту Кабміну. І, звичайно, не втримався від того, щоб і тут побачити свої заслуги.

"Ми проголосували за пакет законів щодо децентралізації, провели роботу щодо передачі функцій з реєстрації органом місцевої влади. Це додає близько 1 млрд гривень доходів місцевим громадам, і дає громадянам можливість без хабарів, черг, корупції отримувати адміністративні послуги", - проголосив глава уряду.

Звіт Кабміну Яценюка: міністри розповідають, чого вони досягли за рік

Фото: звіт Кабміну у виконанні Арсенія Яценюка

10:34 Яценюк розповів, що в наступному році загальний обсяг фінансування силових структур буде становити 113 млрд гривень. "Нова національна поліція - це наше спільне досягнення ", - зазначив він.

Прем'єр також заявив, що факт появи національної поліції показує, як правоохоронна система може демонструвати служіння народу.

10:28 Арсеній Яценюк окремо зупинився на темі державних дотацій НАК "Нафтогаз України". "У цьому році ми скоротили дефіцит НАК до 1 млрд доларів, а в наступному році ми припинимо його дотувати", - заявив прем'єр. За його словами, це означає, що зекономлені гроші підуть на різні соціальні програми.

10:26 В ході звіту Кабміну прем'єр заявив, що в результаті року роботи уряду Росія перестала бути газовим диктатором по відношенню до України - країна в повну силу запустила реверсний потік з Європи.

"У першому кварталі наступного року, завдяки прямим контрактам з європейцями, ціна на газ буде нижчою, ніж у поточному кварталі, - сказав Яценюк. - Наша мета - протягом 10 років стати повністю енергетично незалежною країною. Через 10 років Україна стане експортером газу", - заявив він під бурхливі оплески залу.

10:21 А ось і конкретні цифри, і конкретний популізм в одному флаконі! Яценюк розповів про те, що уряду вдалося підвищити соціальні стандарти на 13,19%. За його словами, на наступний рік планується підвищення соцстандартів ще на 12%, що повинно компенсировать зростання цін і тарифів.

10:18 У своїй промові прем'єр оперує не тільки цифрами, але і гучними фразами. Так він зазначив, що рік тому він з трибуни ВР не обіцяв "золоті гори", так як Україна була в дуже складному становищі, країна була на межі дефолту, без армії, без поліції.

"І ми разом з вами сформували нову українську владу, і довели всьому світу, що ми здатні боротися і досягати результатів", - сказав він.

Втім, депутати реагують на подібні заяви досить стримано.

10:16 Арсеній Яценюк окремо подякував депутатам за те, що вони підтримали реструктуризацію держборгу України. "Коли ми прийшли, у нас було 73 млрд доларів зовнішнього боргу. На сьогоднішній день - 66 млрд доларів. Ми навчилися брати кредити і зменшувати борги", - зазначив він.

10:10 Арсеній Яценюк почав виступ з того, що подякував всі фракції більшості, які зформували уряд, в тому числі і Радикальну партію. "Дякую вам за те, що ви підтримували ініціативи уряду", - заявив Яценюк.

10:00 Нинішній склад Кабінету міністрів України, яким керує прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, був сформований 2 грудня 2014 року. В уряд увійшли як досвідчені політики, так і молоді кадри. Крім того, три відомства - Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство фінансів і Міністерство охорони здоров'я - очолили іноземці, ледь встигли отримати українське громадянство. Ще одним нововведенням стало створення Міністерства інформаційної політики, що найближчим часом буде розформовано, або стане частиною іншого відомства. Зазначимо також, що Міністерство екології позбулося керівника Ігоря Шевченка ще 2 липня, коли Рада підтримала постанову про його звільнення, ініційоване Яценюком.

Нагадаємо, що 11 грудня 2014 року уряд представив свою програму діяльності, яку підтримала Верховна Рада. Сьогодні, рівно через рік, парламентарії заслухають звіт Кабміну Яценюка, після чого будуть приймати рішення про подальшу долю складу чинного Кабінету міністрів.