ua en ru

Від заблокованого парламенту страждає в першу чергу економіка, - експерт

Від заблокованого парламенту страждає, в першу чергу, економіка країни, впевнений директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Не забувайте, що ситуація на зовнішніх ринках дуже погана. Українська економіка експорто-орієнтована, вона чекає удару від ослаблення зовнішніх ринків. Ми знаходимося під пресом невизначеності наших відносин з газового питання та іншим енергоресурсів. Ми вкрай потребуємо підвищенні рівня фінансової стабільності і відповідно інвестицій та довіри до нас кредиторів. І події, які відбуваються в парламенті, коли це вирішується за рахунок економіки, вони відкидають явно в мінусову сторону економічний чинник», - сказав Устенко.

Він додав, що заблокований парламент негативно впливає на можливості зовнішніх запозичень України. «Блокування роботи парламенту, його фактична відсутність, в будь-якій країні вкрай негативно позначається на можливостях зовнішніх запозичень. Вкрай негативно позначається на фінансовій стабільності країни. Наприклад, Італія, яка після виборів не може сформувати уряд. Вартість запозичень для Італії за останні кілька тижнів піднялася до критичних показників. Це ненормально, ситуація явно негативно позначиться на економіці. В ідеалі, для будь-якого бізнесмена і інвестора, коли вони бачать картинку України - це працююча Верховна Рада. Вони повинні бачити нормальну картинку про те, що країна намагається якимось чином рухатися в перед. Коли вона не намагається знайти консенсусу на політичному рівні, страждає економіка, бізнес і доходи кожного окремого громадянина», - резюмував Устенко.