ua en ru

Від ультиматумів білоруських чиновників можуть постраждати аграрії Білорусі, - експерт

Тимчасова заборона на ввезення білоруської молочної продукції на територію України, не свідчить про погану якість продукції всіх переробних підприємств Республіки Білорусь. Наразі складна ситуація склалася з продукцією лише декількох великих виробників, тому Україна не назавжди "зачинила" кордони для всієї молокопереробної галузі Білорусі. Про це сьогодні експерт аграрного бізнесу, керівник ІА AgroNews Руслан Швець.

"Ніхто не стверджує, що кордони для білоруського виробника будуть закриті назавжди. Наразі існують певні проблеми з безпечністю молочної продукції, зокрема з перевищенням допустимої норми антибіотиків. Тому увага має бути зосереджена на швидкому вирішенні цієї проблеми, яка завдає збитків переробним підприємствам", - зазначив Руслан Швець.

На переконання експерта, ультимативні повідомлення, що висунули представники Департаменту ветеринарії та продовольства Міністерства сільського господарства Республіки Білорусь є не чим іншим, як намаганням у своєрідний спосіб відстояти інтереси свого вітчизняного виробника.

"Погрози щодо заборони імпорту української кукурудзи, кондитерських виробів, олії, солі, шроту є блефом. Розуміючи, що Держветфітослужба заборонила ввіз білоруських товарів і виробники несуть величезні збитки, Білорусь пішла на ультиматум. Натомість це ще більше погіршує ситуацію, замість того, щоб швидше її розв'язати та відновити товарообіг", - зауважив експерт аграрного бізнесу.

Також Руслан Швець підкреслює, що у разі відмови від української кукурудзи та шроту перш за все постраждають білоруські сільгоспвиробники.

"На сьогодні Білорусь не готова відмовитись від української сільгосппродукції, оскільки це становить не лише загрозу продовольчій безпеці Білорусі, а й нанесе значний удар по її економіці. Тому заборона цієї групи українських продуктів суттєво підірве роботу багатьох білоруських підприємств. З точки зору логістики, білорусам зручно і вигідно, щоб певна продукція постачалася саме з України. Тому необхідно почати вести конструктивний діалог, а не нагнітати ситуацію та спекулювати на ній", - підсумував Руслан Швець.