ua en ru

Від Deloitte вимагають відшкодування збитків на 7,6 млрд дол. за неякісний аудит

Deloitte Touche Tohmatsu Ltd, найбільша в світі аудиторська і консультаційна компанія, не змогла розпізнати шахрайство під час перевірки однієї з найбільших приватних іпотечних компаній, які збанкрутували під час кризи житлового ринку в США, повідомляє агенство Reuters.

Довірчий фонд, який контролює банкрутство Taylor, Bean & Whitaker Mortgage Corp, або TBW, і одна з його "дочок" подали позови до окружного суду Майамі, вимагаючи від Deloitte відшкодування збитків в цілому на 7,6 млрд дол.
Deloitte "атестував TBW як платоспроможну, життєстійкими компанію, що подається надійні щорічні фінансові звіти з 2001 по 2008 роки", - говориться в одному з позовів.
"Незважаючи на послужний список і професійну компетентність Deloitte як однієї з аудиторських фірм" Великої четвірки ", ці заяви і рожеві фарби, в яких вони зобразили TBW, були повністю фальшивими".
Представник Deloitte Джонатан Гендел заявив, що "ці претензії абсолютно необгрунтовані".
Pricewaterhouse Coopers, KPMG і Ernst & Young також отримали звинувачення, що стосуються їх аудиторських стандартів, від інвесторів, які хочуть відновити мільярдні збитки, завдані під час фінансового спаду.
Лі Фаркас, колишній голова Taylor, Bean and Whitaker, у квітні був засуджений до 30 років тюремного ув'язнення за розробку того, що американські чиновники назвали одним з найбільших банківських шахрайств за всю історію.
Представники міністерства юстиції повідомили, що Фаркас провернув шахрайську схему вартістю 2,9 млрд дол., яка призвела до падіння TBW і банкрутства одного з найбільших американських регіональних банків - Colonial Bank.
У позові, поданому Нілом Ф. Луріа, довірчим керуючим Taylor, Bean & Whitaker Trust, заявлені збитки в розмірі приблизно 6 млрд дол. У другому позові, поданому компанією Ocala Funding, яка повністю належить TBW, вказані збитки на суму $ 1,6 мільярда.
Фаркас здійснив масштабний план, спрямовані на покриття значних збитків в Taylor, Bean, переміщаючи кошти між рахунками в Colonial Bank і продаючи іпотечні кредити, які ніколи не існували, не мали ніякої цінності чи вже були продані.
"Deloitte пропустив це шахрайство, оскільки просто прийняв суперечливі, неповні і часто зроблені в останній момент пояснення вкрай сумнівних трансакцій, надані керівництвом, навіть незважаючи на те, що ці пояснення не мали ніякого сенсу і їм рішуче суперечили документи, що були у володінні Deloitte", - йдеться в позові Ocala Funding.
Гендел сказав, що позивачами у цих справах є "компанії, через які засуджений злочинець Лі Фракас і його спільники здійснювали свої злочини".
Кілька інших співробітників Taylor, Bean і Colonial Bank також були визнані винними в участі в цьому шахрайстві і засуджені до тюремного ув'язнення в цьому році.