ua en ru

Звільнені українські та литовські моряки

Звільнені українські та литовські моряки Фото: судно

Переговори тривала майже місяць

Пірати звільнили литовських і українських моряків, викрадених недалеко від Нігерії. Це підтвердив BNS віце-канцлер уряду Рімантас Вайткус.

Звільнених моряків оглядають медики місцевої лікарні, вони здорові, повідомив віце-канцлеру представник судновласника. Очікується, що найближчим часом із звільненими литовськими моряками зв'яжуться представники МЗС Литви.

Повідомляється, тривалість переговорів про звільнення моряків тривала майже місяць.

"Це порівняно нормально. На цій половині узбережжя (західного узбережжя Африки) переговори тривають близько трьох тижнів, місяць, трохи більше місяця. Це в цих межах, і вдалося домовитися", - сказав Бякежа BNS.

Наголошується, що куди довше тривають переговори біля берегів, де господарюють пірати з Сомалі. Там, на відміну від нігерійського узбережжя, викрадають не окремих членів екіпажу, а цілі суду з усіма командами, сказав Бякежа.

"Зазвичай це судна, навантажені нафтою або іншим дорогим вантажем, тому й переговори тривають там довше", - сказав голова Спілки моряків Литви.

Він повідав, що в більшості випадків викрадених моряків звільняють за викуп. Належить російській компанії судно Solarte, яке перевозить морожену рибу між Нігерією і Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія (Канарські острови), зазнав нападу в середині жовтня на підходах до нигерйискому порту Порт-Харкорту. З судна були викрадені і вивезені в невідомому напрямку два литовських і двох українських моряків.

Зареєстроване на Багамських островах судно йшло під прапором Коморських островів. Крім викрадених на судні було ще 14 громадян Литви. Був викрадений капітан судна - громадянин України, його перший заступник - громадянин Литви і ще два моряка. Литовці або члени команд литовських судів раніше вже кілька разів потрапляли в руки викрадачів біля берегів Африки і були звільнені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що захоплений піратами в Нігерії український моряк звільнений.