ua en ru

Ostсhem Holding Limited Фірташа може закуповувати газ для хімпрому у країн Середньої Азії або у РФ, - експерт

Компанія OstСhem Holding Limited, яка заявила, що в 2012 р. поставить 8 млрд куб. м газу для потреб хімічної галузі, азотних підприємств Дмитра Фірташа може отримати пальне як з країн Середньої Азії, так і з Російської Федерації. Таку думку у коментарі РБК-Україна висловив незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

"Поставки можливі з центральної Азії від Казахстану і Туркменістану через Узбекистан. Також можливо отримають його від РФ по цінам нижчим ніж для України. Тут питання в тому, що країна походження газу (поставки якого були припинені, - ред.) була невідома, тому варіантів може бути кілька. Були попередні домовленості, але зависока ціна", - сказав Саприкін.

Що стосується можливості поставко газу з РФ, то за словами експерта: "РФ може поставляти по нижчій ціні наприклад тому, що Фірташ платить більше за транзит, або ще якісь можуть бути домовленості".

Щодо вартості блакитного палива, то за словами Саприкіна, про неї можна буде говорити не раніше, ніж по завершенню кварталу, з огляду на комерційну таємницю.