ua en ru

Ostchem купує паливо у Gazprom Germania, - джерела

За даними джерел в "Газпромі", Ostchem купує паливо у компанії Gazprom Germania, яка поставляє середньоазіатський газ в Європу. А джерело в "Нафтогазі" стверджує, що Ostchem, окрім ОПЗ, зараз поставляє газ підконтрольним Group DF концерну "Стірол", черкаському і сіверодонецькому "Азотам", а також "Рівнеазоту". Раніше в Group DF повідомляли, що в 2012 році Ostchem Holding Ltd поставить 8 млрд кубометрів газу для потреб хімічної галузі України. Офіційно в "Газпромі", Group DF Дмитра Фірташа і "Нафтогазі" ситуацію не коментують.

Одеський припортовий завод (ОПЗ) підписав договір про поставку 186 млн кубометрів природного газу з кіпрської Ostchem Holding Ltd (входить в Group DF Дмитра Фірташа), говориться у вчорашньому повідомленні підприємства, розміщеному на веб-порталі "Державні закупівлі". Угода датується 17 лютого, а поставки повинні здійснюватися до 30 квітня. Вартість контракту - 79,98 млн дол., тобто вартість газу для компанії склала 430 дол. за тисячу кубометрів. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Ostchem вже поставляла газ на ОПЗ з травня по грудень 2011 року. Але в січні 2012 року вартість палива для компанії підвищилася, і ОПЗ перейшов на закупівлі у НАК "Нафтогаз України". З 5 січня ОПЗ купував у НАК газ по 490 дол. за тисячу кубометрів - тобто на 60 дол. дорожче, ніж зараз пропонує Ostchem. "Враховуючи різницю в 13% між ціною у "Нафтогаза" і Ostchem, ми вирішили повністю перейти на закупівлі у останньої", - відзначило джерело в ОПЗ. При цьому з НАК був укладений договір на поставку цього року 1,3 млрд кубометрів газу. Проте, за словами джерела на заводі, контракт з "Нафтогазом" не став перешкодою - "питання про зміну постачальника було узгоджене на урядовому рівні".

Зниження вартості газу для ОПЗ украй важливе, оскільки його частка в собівартості виробництва азотних міндобрив складає 50-70%. "Але навіть незважаючи на здешевлення газу, ми не можемо працювати з позитивною рентабельністю - ціни на аміак і карбамід в світі впали. Це лише скоротить наші збитки", - говорить джерело За його словами, зараз на ОПЗ працює одна з двох установок з виробництва аміаку.