ua en ru

Залишки по гривневих депозитних рахунках банків у лютому не змінилися

Залишки по гривневих депозитних рахунках банків у лютому не змінилися Фото: депозити населення зростають

Депозити населення збільшилися на 1,3%, депозити бізнесу-скоротилися на 1,1%

У лютому 2017 залишки за депозитами в національній валюті на рахунках банків залишилися практично на рівні попереднього місяця. Про це свідчать попередні дані Грошово-кредитної статистики" за лютий 2017 року, опублікованої Національним банком України.

Зокрема, залишки за депозитами корпоративного сектора в національній валюті скоротилися на 1,1%. Як пояснює регулятор, це сталося внаслідок впливу двох різноспрямованих факторів. З одного боку, скорочення депозитів юридичних осіб було типовим для періоду сплати квартальних податкових платежів З іншого боку, спостерігався приплив бюджетних коштів у банки, зокрема, коштів місцевих бюджетів.

Залишки гривневих депозитів населення за підсумками лютого виросли на 1,3% і майже повністю компенсували скорочення депозитів бізнесу.

Що стосується кредитування, то у лютому спостерігалося збільшення залишків за кредитами підприємств і підприємців. На 0,2%. Кредитну активність продовжує стримувати високий рівень боргового навантаження серед позичальників корпоративного сектору. Зокрема, за підсумками лютого портфель кредитів, наданих бізнесу в національній валюті, фактично не змінився. Кілька більш швидкими темпами зростав портфель гривневих кредитів, наданих населенню, який у лютому збільшився на 0,8%.

Грошова маса за підсумками лютого 2017 зменшилася на 0,6% до 1 060 млрд гривень, що було зумовлено як скороченням депозитів, що входять у показник грошової маси, так і готівкових коштів в обігу поза банками.

Нагадаємо, за даними НБУ, грошова маса збільшилася на 10,8% в 2016.