ua en ru

Зупинка транзиту через "Сохранівку" може свідчити про недовіру "Газпрому" до армії РФ, - Макогон

Зупинка транзиту через "Сохранівку" може свідчити про недовіру "Газпрому" до армії РФ, - Макогон Фото: Сергій Макогон, голова оператора ГТС України (tsoua.com)

Те, що "Газпром" перекрив транзит через газовимірювальну станцію "Сохранівка", може свідчити про його недовіру до російської армії. "Газпром" не бажає відповідати за крадіжки газу з магістрального газогону "Союз".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю генерального директора ТОВ "Оператор ГТС України" Сергія Макогона в "Укрінформу".

Він зауважив, що транзит через ГВС "Сохранівка" зупинили росіяни після попередження від ОГТСУ про крадіжку газу загарбниками.

"Про ризики та загрози транзиту ми попереджали і сам "Газпром" ще від дня вторгнення російських військових на українську компресорну станцію "Новопсков". І те, що Газпром перекрив вентиль, може вказувати на те, що вони самі не довіряють російським військам і не бажають нести відповідальність за крадіжки газу з магістрального газогону "Союз", - сказав Макогон.

Він також нагадав, що в умовах зупинки "Сохранівки" ГВС "Суджа" може прийняти 77,2 млн кубометрів газу на добу без внесення змін до транзитного контракту. ОГТСУ пропонував Газпрому продовження транзиту в законтрактованих обсягах через точку "Суджа", натомість російський монополіст зменшив транзит газу до Європи ледь не вдвічі.