ua en ru

Зупинка Мозирського НПЗ створює передумови для дефіциту палива в Україну, - експерт

Зупинка білоруського Мозирського НПЗ на плановий ремонт у травні-червні може стати критичною для України. Погіршує ситуацію нестабільність на російському паливному ринку, зокрема, плани щодо обмеження експорту нафтопродуктів, що може призвести до перебоїв з постачаннями палива з РФ. Таку думку висловив виконавчий директора ТОВ «ТНК-ВР Коммерс» Фелікс Лунєв.

«Ці фактори створюють передумови для виникнення дефіциту нафтопродуктів в Україну, і відповідно, для зростання цін на бензин і дизельне паливо. Очевидно, що ситуацією прагнуть скористатися недобросовісні трейдери. Вже зараз підконтрольні їм експерти готують ґрунт для спекулятивного підвищення цін, виступаючи з заявами в пресі про відсутність оптової пропозиції нафтопродуктів українського виробництва на внутрішньому ринку та необхідність різкого підвищення роздрібних цін. Ця інформація не відповідає дійсності, наприклад, паливо Лисичанського НПЗ стабільно надходить на ринок», - відзначив Ф.Лунев.

«У цьому контексті вважаю за необхідне ще раз підкреслити, що єдиним способом стабілізувати місцевий ринок нафтопродуктів і цінову ситуацію залишається підтримка власної нафтопереробної галузі», - додав експерт.

Ф.Лунев зазначив, що в травні субсидіарна більшість заводів Митного союзу зросте до 203 дол. на тонні, і є передумови для його подальшого зростання в червні.

«Немає сумнівів у тому, що Мозирський НПЗ відразу після ремонтних робіт продовжить експансію на наш ринок, витісняючи не тільки українських, а й європейських виробників. Тому українські заводи не поспішають укладати довгострокові контракти на постачання нафти і велика частина потужностей простоює», - сказав Ф.Лунєв.

Експерт відзначив, що якщо уряд не використає інструменти для вирівнювання конкурентного середовища зараз (імпортні мита, квотування, ліцензування і т.д.), він може запізнитися з підтримкою нафтопереробної галузі країни.

«Дуже скоро може з'ясуватися, що стабілізувати ринок, утримувати ціни в межах рекомендованого коридору, переробляти давальницьку нафту для державних інтервенцій буде нікому. У такому випадку політику для місцевого ринку будуть диктувати спекулянти, вже зараз відкрито демонструють, що не мають наміру йти назустріч українському споживачеві. Держава повинна визначитися, яку модель розвитку ринку воно обирає. Зробити це необхідно в найближчий час з урахуванням національних інтересів та енергетичної безпеки України», - сказав на завершення Ф.Лунєв.