ua en ru

Основною тенденцією для аграрного бізнесу України стане домінування агрохолдингів, - експерт

Основною тенденцією для України у найближчій перспективі стане домінування аграрних холдингів. Таку думку висловив президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Апекс Ліссітса.

«Адже великі агрохолдинги мають доступ до капіталу, новітніх технологій, знань в кожному окремому сегменті (агрономія, ветеринарія, екологія, економіка, менеджмент тощо). Якщо дивитись на ефективність роботи, то альтернативи аграрним холдингам сьогодні і в найближчій перспективі просто не існує», - вважає президент УКАБ.

Розвитку агро холдингів у 2011 році також сприятиме інвестиційний клімат. «Ми очікуємо значних інвестицій в аграрний сектор України, які за нашими підрахунками до 2012 складуть близько 5 млрд. доларів США», - сказав А.Ліссітса.

Проблемою, що потребує нагального вирішення, на думку експерта, є низька економічна і технічна ефективність. «Наші розрахунки показали, що на сьогоднішній день ми не використовуємо приблизно 40-50% усіх наявних можливостей для покращення управління сільським господарством. Для прикладу, зважаючи на те, що часто менеджмент не готовий застосовувати новітні технології, середня технічна ефективність становить лише 60% зі 100% можливих», - додав президент УКАБ.